+
Visionsbild för byggnaden ut mot kajen sett från öst. Illustration: Malmö stad
 • Dags för beslut om nytt landmärke i Malmö

  PUBLICERAD 2019-06-18 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-06-18 15:38

  På onsdagen ges besked om Wihlborgs och JM:s planer på ett nytt höghus vid Dockplatsen i Västra hamnen i Malmö.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det är ett förslag till detaljplan som Malmö kommunfullmäktige har att ta ställning till den 19 juni.

  Syftet med planförslaget är att uppföra en byggnad med cirka 160 bostäder samt kontor och centrumverksamheter på bottenvåningen i anslutning till Dockplatsen i Västra hamnen.

  Två höga huskroppar
  Byggnaden föreslås få två uppskjutande högre byggnadskroppar på 56 respektive 79 meter och är tänkt att bli ett landmärke som ramar in och markerar Dockplatsen samt Dockan-området.

  Kommunstyrelsen yrkar på ett godkännande då förslaget möjliggör en fortsatt utveckling av Västra Hamnens omvandling från industri- och hamnområde till en blandad stad.

  Den planerade byggnaden kommer att bli högre än omgivande genomsnittliga kvarter även om det finns flera höga byggnader i närområdet.

  Sammanlagt möjliggör planen för 14 284 kvadratmeter BTA.

  Projektet drivs av Wihlborgs och JM.

  – Wihlborgs äger fastigheten, men eftersom vi fokuserar på kommersiella lokaler är tanken att vi ska vi sälja till JM som bygger och utvecklar bostäderna. Tanken är dock att Wihlborgs genom en tredimensionell fastighetsbildning ska äga och förvalta bottenvåningen, skriver Karin Witsell Heydl, kommunikationschef på Wihlborgs.

  Andreas Jennische

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived