+
Barkarbystaden är ett område där bostadspriserna väntas stiga mer än i andra områden om Stockholm/Åre tilldelas vinter-OS 2026. Foto: Mostphotos
 • CBRE: Räkna med att OS ger högre bostadspriser

  PUBLICERAD 2019-06-24 AV Andreas Jennische
  UPPDATERAD: 2019-06-24 16:19

  Bostadspriserna väntas stiga i delar av Stockholm och Åre om det blir Sverige som får arrangera vinter-OS 2026.

  Textstorlek

  Dela med andra

  I dag måndag fattar IOK, den internationella olympiska kommittén, beslut om vem som får uppdraget att arrangera vinter-OS 2026. Avgörandet står mellan Stockholm/Åre och Milano/Cortina.

  Enligt en av världens största fastighetsrådgivare, CBRE, så är höjda bostadspriser i Stockholm/Åre en effekt att vänta om Sverige utses till värd för spelen.

  CBRE har i en rapport granskat hur sommar-OS i London 2012 påverkade priserna och slår fast att priserna i områdena runt arenorna stigit med i genomsnitt 29 procent, en ökning som enligt rapporten består fyra år senare. Runt huvudarenan för London-OS, Wembley Arena, dubblades bostadspriserna.

  Rimligt vänta prisstegring även här
  Även om förhållandena i Stockholm/Åre är annorlunda, främst med tanke på att fokus ligger på hållbarhet och att befintliga och redan planerade bostäder ska användas i så hög grad som möjligt, spår CBRE att bostadspriserna skulle stiga även här. I synnerhet i områden runt arenorna och extra tydligt om där också görs insatser för att förbättra de allmänna utrymmena.

  – Särskilt intressant tycker jag att det kan bli att se kring den nya skidstadion som de vill bygga i Hamra i Tullinge men även kring Hammarbybacken och i Barkarbystaden, säger Emelie Samuelson, associate director på affärsområdet Building Consultancy på CBRE:ss kontor i Stockholm, till Fastighetsnytt.

  Utredningen från London visar att priserna inte steg i redan väletablerade stadsdelar med höga priser.

  Andreas Jennische

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived