• AMF besvarar kritiken: “Det är inget konstigt”

  PUBLICERAD 2019-06-05 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2019-06-07 14:54

  Textstorlek

  Dela med andra

  Skönhetskedjan Kicks stormar mot höjda hyror i Mood-gallerian i Stockholm, trots minskade kundströmmar, och utesluter inte att fler butiker kan komma att stängas i Sverige. Fastighetsägaren AMF Fastigheter tar kritiken med ro, men kan samtidigt inte avgöra om det rör sig om ett större branschproblem eller inte.  

  I september stänger Kicks sin butik i Mood-gallerian på Regeringsgatan i Stockholm på grund av ett för lågt kundunderlag i kombination med höga hyresnivåer och nu meddelar bolagets vd Freddy Sorbin att fler butiker kan komma att stängas.

  – Vi ser löpande över hela butiksnätet och kommer att stänga fler butiker där hyresnivån inte kan motiveras av kundströmmarna, men vi kommer också att relokera och öppna nya butiker, säger han till Fastighetsnytt.

  Bolaget vill däremot inte gå ut med vilka andra fastighetsägare än AMF Fastigheter som man hyr lokaler av.

  – Det här är inte specifikt riktat mot AMF eller någon annan fastighetsägare, utan vi vill väcka frågan och ser det som ett utbrett och ohållbart problem att fastighetsägare inte anpassar hyresnivån efter marknaden.

  För trots att Kicks överlag ser en fortsatt hög och i många fall ökande konverteringsgrad i sina butiker så behöver hyresnivåerna justeras när kundströmmarna minskar, enligt honom. 

  Annika Ljungberg, centrumchef för Mood på AMF Fastigheter, säger att hon inte kan avgöra om det rör sig om ett utbrett problem eller inte. 

  – Jag har ett smalt perspektiv som driver handelsplats i Stockholms innerstad. Och det blir alltid en livlig dialog om hyror. Men det här är inget konstigt, utan helt normalt. I det här fallet gick Kicks avtal ut och de ville inte förlänga. Ungefär 10 procent av hyresgästerna brukar göra så.

  Kicks har ett flertal butiker i närområdet av Mood-gallerian i Stockholm city, bland annat flaggskeppsbutiken i Gallerian, som också ägs av AMF Fastigheter.

  – Vi vill alltid att det ska bli en bra affär för båda parter och vinner ingenting på att det ska gå dåligt för våra hyresgäster, utan det här gör vi tillsammans, säger Annika Ljungberg. 

  Hur gör ni det?
  – Många kunder efterfrågar exempelvis mindre ytor och kortare avtal på ett år, vilket vi försöker bemöta. Många vill även kombinera den fysiska butiken med ett showroom och influencers.

  Motiverar det hyreshöjningar?
  – Nej, hyrorna är marknadsmässiga och vi har fortfarande stor efterfrågan i Mood, så det är läget och antalet kvadratmeter som sätter hyran, säger Annika Ljungberg.

  Kajsa Hernell, vd för Nordic Council of Shopping Centers, tycker att diskussionen som uppstått tydligt visar att fastighetsägare och hyresgäster måste ha en öppen dialog.

  – Alla vet att den fysiska handeln genomgår en stor förändring just nu och det är därför viktigt att ta fram en gemensam plan för att utveckla den framtida handelsplatsen.

  Freddy Sorbin är öppen för att ta ett större, gemensamt ansvar.

  – Vi vill tillsammans med fastighetsägarna hitta hållbara hyresmodeller och hyresnivåer som är bättre anpassade efter dagens förutsättningar och det förändrade handelslandskap som vi verkar inom.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Bostadsbyggandet minskar

  Bostäder Bostadsbyggandet i landet fortsätter att minska både i år och nästa år enligt en ny rapport från Boverket. Störst tillbakagång sker i Stockholm.

 • Tungviktare bakom ny samhällsfastighetssatsning

  Fastighetsmarknad Sehlhall Fastigheter, ett nybildat fastighetsbolag under ledning av vd:n och medgrundaren Dan T. Sehlberg samt styrelseordföranden Anders Borg, satsar stort inom samhällsfastigheter eller social infrastruktur som man väljer att kalla det. Bakom bolaget står även ett gäng kända näringslivsprofiler med Carl-Henric Svanberg i spetsen.

 • Rekryteringen kom av sig – CFO:n tog annat jobb

  Rekrytering Nyligen gick Atella Fastigheter ut med att man rekryterat Jonathan Bexelius till posten som CFO och till koncernledningen. På måndagen meddelade sedan bolaget att rekryteringen inte skulle bli av då Bexelius tagit ett annat jobb och att nuvarande CFO Emelie Gentele skulle bli kvar tills vidare.

 • ANNONS
 • Dags för beslut om nytt landmärke i Malmö

  Bostäder - Syd På onsdagen ges besked om Wihlborgs och JM:s planer på ett nytt höghus vid Dockplatsen i Västra hamnen i Malmö.

 • ANNONS
 • YIT om finska utspelet: “Politisk jargong”

  Internationellt På tisdagen presenterade Finlands nya regering sin första tilläggsbudget, där man prioriterar billiga bostäder och utveckling av järnvägsbanan. Men YIT, Finlands största byggbolag, tror inte att kommunerna ger grönt ljus.

 • Pandox miljardköper i Tyskland

  Transaktioner Pandox har tecknat avtal om förvärv av tre hotellfastigheter i Tyskland. Transaktionsvärdet uppgår till cirka 103 miljoner euro, motsvarande drygt 1 miljard kronor. Säljare är HR Group.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived