+
Anders Rosenberg. Foto: AIX Arkitekter.
 • AIX-arkitekt blir husarkitekt på KB

  PUBLICERAD 2019-06-25 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-06-25 15:20

  Statens Fastighetsverk, SFV, har utsett Anders Rosenberg från AIX Arkitekter till ny husarkitekt och generalkonsult för Kungliga biblioteket i Stockholm.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Uppdraget sträcker sig över tre år, men möjlighet till förlängning i ytterligare sex år.

  – Det gläder mig mycket att vi fick detta uppdrag och det ska bli väldigt roligt att arbeta med Kungliga biblioteket. Byggnadens betydelsefulla verksamhet, dess intressanta byggnadshistoria och stora arkitektoniska och kulturhistoriska värden inspirerar, säger Anders Rosenberg.

  Kungliga biblioteket är Sveriges nationalbibliotek som samlar in och bevarar allt tryckt material som ges ut i landet sedan 1661. 1878 flyttade Kungliga biblioteket in i sin nuvarande byggnad vid Humlegården.

  Uppdraget grundar sig i att SFV har upphandlat så kallade husarkitekter till ett trettiotal “särskilt krävande miljöer”. En husarkitekt ansvarar för helheten, och ska samordna de kompetenser som behövs.

  Några andra exempel där husarkitekter finns är Botaniska trädgården i Lund, Dramatiska teatern i Stockholm, Ölands norra udde och residenset i Göteborg.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived