+
Mikael Lundström, vd för Svefa.
 • Svefa: Samhällsfastigheter hetast just nu

  PUBLICERAD 2019-05-16 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2019-05-17 16:31

  Textstorlek

  Dela med andra

  Intresset för samhällsfastigheter ökar markant. Dels är det ett segment där hyresrisken uppfattas som väldigt låg och avtal är långa, dels talar all demografisk logik för att den befintliga stocken inte på långa håll räcker till för att uppfylla behovet för samhällsfastigheter varför en gynnsam marknad är att vänta över överskådlig tid.

  Enligt Svefa har samhällsfastigheter nu vuxit fram som ett av de allra hetaste segmenten på svensk fastighetsmarknad. Svefa ägnar ett specialkapital åt samhällsfastigheter i den nyaste utgåvan av sin rapport Svensk Fastighetsmarknad – 24 orter som släpptes i samband med Business Arena Göteborg.

  I ett pressmeddelande skriver bolaget att samhällsfastigheter är ett av de segment som haft en explosionsartad utveckling på den svenska fastighetsmarknaden med att markant ökat antal aktörer som aktivt är verksamma inom segmentet. Således har det utvecklats från att vara en smal nisch med några få, men stora, aktörer till att vara ett veritabelt getingbo som det heter i Svefas pressmeddelande. Man räknar antalet aktiva investerare till över 50.

  ”Det segment som är hetast just nu är samhällsfastigheter och det pågår en kapprustning bland aktörerna för att positionerna sig inför nästa fas. Den fasen kommer att innebära mer projektutveckling för att möta det stora behovet av nyproduktion av samhällsfastigheter de kommande åren,” säger Svefas vd Mikael Lundström i en kommentar.

  Även i andra segment är marknaden fortsatt stark, konstaterar Svefa, och det på flera orter. Man tycker sig dock se ett antal orosmoln på horisonten, bland annat vad gäller konjunkturutvecklingen, och kan skönja en viss osäkerhet exempelvis på Stockholms investerarmarknad. Som följd av det ser man en minskad transaktionsaktivitet såväl på bostadsmarknaden som den kommersiella fastighetsmarknaden.

  Priserna är dock alltjämt stabila fastslår Mikael Lundström.

  ”Priserna på de delmarknader som ligger i topp i Svefas Fastighetsindex 2019 är fortfarande stabila. Detta beror på en positiv utveckling vad gäller tillväxt för såväl befolkningstal som näringsliv. Detta resulterar expansiva satsningar på bland annat infrastruktur som gynnar fastighetsmarknaden,” säger han.

  Sverrir Thór

   

   

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stockholms smartaste hus klara

  Bostäder, Hållbarhet Enkla, ytsnåla och klimatsmarta. Så beskrivs Stockholms första flerfamiljshus i Norra Djurgårdsstaden som genererar mer energi än de förbrukar. “Förutsättningarna har inte varit de bästa men vi har kämpat järnet för att nå målet”, säger Johan Thorstensson, projektansvarig på Incoord.  

 • 4500 nya bostäder i Stora Sköndal

  Bostäder Tidigare i veckan tog den grönblåa majoriteten i Stockholms stad beslut om stadsutvecklingsplanen för totalt 4871 nya bostäder. Av dessa ingår 4500 bostäder i området Framtidens Stora Sköndal, där cirka hälften kommer bli hyresrätter. 

 • Nya ordföranden för Första och Tredje AP-fonden

  Rekrytering Regeringen har utsett Urban Hansson Brusewitz som ny ordförande i Första AP-fondens styrelse samt Christina Lindenius som ny ordförande i Tredje AP-fondens styrelse. Vidare har regeringen även utsett tre nya vice ordförande och totalt 12 nya ledamöter i de sex AP-fondstyrelserna. 

 • ANNONS
 • Besqab säljer för halv miljard i Uppsala

  Transaktioner Besqab kommer uppföra och sälja ett bostadsprojekt innehållande 253 hyresrätter i Uppsala. Köpare är NREP och affären uppgår till 493 miljoner kronor.  

 • ANNONS
 • Amasten rusar på börsen efter Urbanoköp

  Börs, Transaktioner Amasten köper Urbano från ICA-handlarnas Förbund för 2,8 miljarder kronor på kassa- och skuldfri basis, vilket är i linje med avsiktsförklaringen som undertecknades i början av maj. Amastens aktie stiger 10 procent på beskedet.

 • Oförändrad byggtakt under första kvartalet

  Bostäder Preliminärt påbörjades nybyggnation av totalt cirka 13 400 nya bostäder under det första kvartalet 2019. Det är nästan lika många som under motsvarande kvartal förra året, då påbörjades bygget av 13 665 bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived