+
Foto: iStock.
 • Så påverkar EU dig i ditt dagliga arbete

  PUBLICERAD 2019-05-13 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-05-14 16:30

  Artikeln är tidigare även publicerad i Fasighetsnytt nummer 2, 2019. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  I det senaste numret av Fastighetsnytt fokuserar vi på det stundande EU-valet, och de många olika frågor som på olika sätt påverkar fastighetsbranschen. Vi har frågat fem branschrepresentanter hur EU påverkar dem i deras dagliga arbete?

  Ulla Werkell, skattejurist, Fastighetsägarna

  Ulla Werkell. Foto: Magnus Glans.

  EU påverkar mig dagligen i mitt arbete. Dels genom de direktiv på skattesidan som EU har antagit och som Sverige sedan måste implementera i sin lagstiftning. Dels genom det samarbete som vi har med andra europeiska organisationer inom ramen för European Real Estate Forum. Ett samarbete där vi försöker lyfta fram och skapa förståelse för branschens betydelse för tillväxt och samhällsutveckling hos kommissionen och EU-parlamentet

  Peter Stigson, hållbarhetschef, Projektengagemang

  Peter Stigson. Foto: Projektengagemang.

  Genom EU-finansiering av FoU-projekt som möjliggör kunskaps- och metodutveckling för att driva på hållbarhetsarbete, vilket förstärks ytterligare av de nätverk och lärande som dessa projekt skapar. Det är även viktigt att hålla sig uppdaterad kring utredningar och direktiv från kommissionen, parlamentet och rådet som sätter ramar för vår svenska samhällsutveckling.

  Henrik Weston, utvecklingsledare samhällsplanering, Länsstyrelsen

  Henrik Weston. Foto: Länsstyrelsen.

  Svårt att säga, men just nu inspireras jag av hur man i exempelvis Tyskland och Österrike sedan lång tid tillbaka jobbar med bostadssociala frågor. Min bedömning är att Sverige behöver titta mer på hur andra EU-länder jobbar med detta. Särskilt nu när flera partier vill införa marknadshyror i nyproduktion.

  Marianne Hedberg, miljöexpert, Sveriges Byggindustrier

  Marianne Hedberg. Foto: Rosie Alm.

  Det händer mycket inom miljö- och hållbarhetsområdet, både på EU-nivå och nationellt, som påverkar mitt arbete. Att effektivisera hela byggprocessen, från planering till genomförande och drift, kräver goda kunskaper och smarta verktyg för både byggherrar och entreprenörer. Det ingår i mitt uppdrag att bidra till att EU-regler om avfall, farliga ämnen, energi och annat hanteras tydligt och begripligt för våra medlemmar.

  Kristina Andersson, Global Head of Research, Datscha

  Kristina Andersson. Foto: Datscha.

  Den största påverkan tar sig uttryck i att man känner en känsla av frihet och samhörighet med andra europeiska länder. Jag följer EU-frågorna och tycker att det känns tråkigt att Storbritannien vill lämna EU, som det ser ut i dag. Vi har så mycket gemensamt med Storbritannien. EU påverkar svensk lagstiftning med sina direktiv mer än vad man tror. Därför är det viktigt att folk går och röstar i EU valet den 26 maj. EU har så stort inflytande över vår vardag och därför måste vi påverka vilka som sitter i EU-parlamentet.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stockholms smartaste hus klara

  Bostäder, Hållbarhet Enkla, ytsnåla och klimatsmarta. Så beskrivs Stockholms första flerfamiljshus i Norra Djurgårdsstaden som genererar mer energi än de förbrukar. “Förutsättningarna har inte varit de bästa men vi har kämpat järnet för att nå målet”, säger Johan Thorstensson, projektansvarig på Incoord.  

 • 4500 nya bostäder i Stora Sköndal

  Bostäder Tidigare i veckan tog den grönblåa majoriteten i Stockholms stad beslut om stadsutvecklingsplanen för totalt 4871 nya bostäder. Av dessa ingår 4500 bostäder i området Framtidens Stora Sköndal, där cirka hälften kommer bli hyresrätter. 

 • Nya ordföranden för Första och Tredje AP-fonden

  Rekrytering Regeringen har utsett Urban Hansson Brusewitz som ny ordförande i Första AP-fondens styrelse samt Christina Lindenius som ny ordförande i Tredje AP-fondens styrelse. Vidare har regeringen även utsett tre nya vice ordförande och totalt 12 nya ledamöter i de sex AP-fondstyrelserna. 

 • ANNONS
 • Besqab säljer för halv miljard i Uppsala

  Transaktioner Besqab kommer uppföra och sälja ett bostadsprojekt innehållande 253 hyresrätter i Uppsala. Köpare är NREP och affären uppgår till 493 miljoner kronor.  

 • ANNONS
 • Amasten rusar på börsen efter Urbanoköp

  Börs, Transaktioner Amasten köper Urbano från ICA-handlarnas Förbund för 2,8 miljarder kronor på kassa- och skuldfri basis, vilket är i linje med avsiktsförklaringen som undertecknades i början av maj. Amastens aktie stiger 10 procent på beskedet.

 • Oförändrad byggtakt under första kvartalet

  Bostäder Preliminärt påbörjades nybyggnation av totalt cirka 13 400 nya bostäder under det första kvartalet 2019. Det är nästan lika många som under motsvarande kvartal förra året, då påbörjades bygget av 13 665 bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived