+
Jens Engwall är vd på Nyfosa. Foto: Hemfosa.
 • Nyfosa trampar vatten

  PUBLICERAD 2019-05-09 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2019-05-09 10:01

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Nyfosas förvaltningsresultat sjönk något i det första kvartalet trots kraftigt stigande hyresintäkter. Nettouthyrningen imponerar inte heller och marknaden handlar ner aktien rejält.

  Nyfosas aktie backar 4,7 i skrivande stund procent samtidigt som det breda börsindexet OMXSPI tappar 1,1 procent.

  Nyfosas hyresintäkter landade på 319 miljoner kronor, upp 31 procent från 244 miljoner kronor under det första kvartalet förra året. Förvaltningsresultatet backade däremot till 188 miljoner kronor från 189 miljoner.

  Ett skäl till att förvaltningsresultatet hölls tillbaka var att kostnader för centraladministration ökade till 22 miljoner kronor från 2 miljoner kronor. Orsaken är att bolaget, som knoppades av från Hemfosa november i fjol, byggt upp en egen organisation.

  Vidare försämrades finansnettot till -38 miljoner kronor från -25 miljoner. Bolaget härför det till en större nettoskuld. Samtidigt steg den genomsnittliga räntekostnaden till 1,7 procent från 1,3 procent. Ett flertal andra fastighetsbolag har redovisat förbättrade finansnetton och lägre räntekostnader den här rapportperioden.

  Nettouthyrningen uppgick till -15 miljoner kronor. I det fjärde kvartalet landade den på 4 miljoner kronor.

  Orealiserade värdeförändringar i fastighetsbeståndet uppgick till 13 miljoner kronor. Motsvarande siffra i fjol var 131 miljoner. Att de orealiserade värdeförändringarna är klart lägre än under motsvarande period förra året gäller dock för många fastighetsbolag det här kvartalet.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived