+
Foto: Mostphotos.
 • Ny standard ger dyrare bostäder

  PUBLICERAD 2019-05-28 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-05-29 16:35

  Textstorlek

  Dela med andra

  En ny standard för bostadsutformning ska förbättra tillgängligheten genom att öka rummens storlek. Men effekterna blir omfattande och en genomsnittlig svensk femrummare blir nära 400 000 kronor dyrare.

  SIS, Svenska institutet för standarder, arbetar just nu med att ta fram en ny standard för invändiga mått i bostäder – “SS 914221:2019”. Förslaget från SIS innebär att standardmåtten på bland annat sovrum och badrum ska bli större.

  Fram till den 3 juni är förslaget ute på remiss och en som har reagerat på underlaget är Kristoffer Roxbergh, arkitekt på White Arkitekter. Han har räknat på vad de föreslagna förändringarna får för effekt. Ökar rumsdimensionerna får det även spridningseffekter som ytterligare plussar på antalet kvadratmeter i en lägenhet eftersom byggnaden blir både djupare och bredare. En femrummare skulle med de nya måtten bli tio kvadratmeter större, vilket skulle innebära en prisökning med 380 000 kronor baserat på det genomsnittliga kvadratmeterpriset i Sverige. I det dyrare Stockholm skulle prislappen ökas på med 1 miljon.

  – Standarden är inte ett lagkrav, men kommunerna hänvisar till den när de ska ge bygglov, så i praktiken är den bindande. Vill man göra avsteg från standarden hamnar bevisbördan hos arkitekten, säger Kristoffer Roxbergh.

  Saknar bedömning av konsekvenser
  Handikapporganisationer ser det som positivt att ytorna blir större, vilket ökar tillgängligheten och att bostaden blir en bättre arbetsmiljö för hemtjänsten, men en bedömning av konsekvenserna ser inte ut att vara gjord, menar Kristoffer Roxbergh. Bland annat föreslås att dubbelsovrum ska öka med två decimeter i bredd och övriga sovrum med två kvadratmeter per rum. För en lägenhet med fyra sovrum blir det 6,6 kvadratmeter extra. Medräknat effekter som att husen blir bredare och djupare så landar totala effekten på ungefär tio kvadratmeter för en lägenhet med fem rum och kök. Bieffekter är att dagsljusförhållandena blir sämre och produktionskostnaderna ökar. Badrummen i mindre lägenheter föreslås även bli två decimeter bredare.

  – Större ytor i bostäder kan vara en kvalitet, men när de hamnar i sovrum och badrum så riskerar de att enbart göra bostäderna dyrare och i värsta fall görs vardagsrummen mindre för att kompensera för de stora sovrummen, vilket ger sämre bostäder. Förslagen är gjorda i all välmening, men jag tror inte att branschen har en aning om hur stor effekten faktiskt blir, säger Kristoffer Roxbergh.

  Mindre energieffektivt
  Linn Matic, samhällspolitisk chef på HSB, berättar att även de har invändningar mot det nya förslaget från SIS. Utöver att det leder till dyrare bostadsbyggande eftersom man måste bygga större minskar även flexibiliteten.

  – Vi tycker att förslaget går emot ambitionen att öka flexibiliteten i byggandet. Det finns olika typer av familjebildningar med olika krav. Den nya standarden gör det svårare att bemöta deras behov, säger hon.

  Ett annat problem är att energieffektiviteten försämras.

  – Det går åt mer energi när det blir mer yta att värma upp, säger Linn Matic.

  En god tillgänglighet är viktig, menar hon.

  – Men det gäller att behålla en god tillgänglighet och samtidigt ha kvar flexibiliteten.

  Anders Siljevall 

  3 kommentarer

  1. Michael Englund 2019-06-01

   Innan man kommer men invändningar att det kommer krävas mer energi att värma upp kan man först bygga energieffektivt på riktigt. Det går att bygga långt mer effektivt än det som görs idag.

   Samt så kan branschen välja bort betongen innan man kommer och säger att byggnaderna påverkar klimatet mer.

   Innan man klagar på att det blir x antal kronor dyrare att bygga kan man titta på de faktorer som hör det ohyggligt dyrt att bygga. Markpriset som ofta sätts av kommuner är ofta mycket högt.
   Det är full moms på byggande.
   Bolagen som bygger tar höjd för risk och vinst. Se till att frömja byggemenskaper i Sverige så tar man bort de två andelarna.

   Reply

  2. Mikael Berglund 2019-05-29

   Ytsnålt, smart, flexibelt. Allt detta är ord för att kunna klämma in några till lägenheter inom byggrätten. Att bygga för små lägenheter är dagen stora systemfel. Det blir i stort sett omöjligt att åtgärda. Platta tak kan man åtminstone fixa i efterhand….

   Kolla när folk bygger villa. Hur ytsnåla är de då?

   Kvadratpriset för en lägenhet på 38 000 är en skymf mot andra industrier som hela tiden gör bättre produkter till ett lägre pris

   En ny Volvo V90 kostar 400 000. 40 000 per kvadrat…

   Reply

   • Peter Nordström 2019-05-30

    Problemet är att det finns nationella regler över huvud taget. Det är den stora mängden regler som gör att vi har europas högsta byggkostnader. Reglerna gör att man inte kan bygga det som efterfrågas, och att konkurrensen från utländska företag minimeras eftersom de inte finner det lönt att hålla på med en massa special lösningar för den lilla svenska marknaden.

    Volvo bygger bilar enligt internationella regler, och de bygger vilken storlek och form de vill. Mycket väl anpassade till efterfrågan och på ett rationellt sätt i stor volym.

    Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived