+
Foto: Peab
 • Minskat byggande inom handel

  PUBLICERAD 2019-05-15 AV Ajda Dzambic
  UPPDATERAD: 2019-05-15 14:44

  Textstorlek

  Dela med andra

  Den projekterade ytan för handelsfastigheter uppgick till runt 1,9 miljoner kvadratmeter, vilket är en minskning med nästan 12 procent från föregående år. Det visar Swedish Shopping Centre Directorys kartläggning som tagits fram tillsammans med HUI Research, NCSC och Datscha. De 12 procentenheterna motsvarar ungefär 260 000 kvadratmeter.

  – Förklaringar till nedgången kan vara ökande e-handel och ett förändrat konsumentbeteende. Även en oro för en eventuell stundande lågkonjunktur kan ha påverkat projekttakten, säger Johanna Torstensson, Affärsområdesansvarig på Datscha.

  Samtidigt som det går segare för handelsprojekt ökar investeringarna inom logistiksegmentet kraftigt. Under årets första månades ökade transaktionsvolymen för logistik- och industrifastigheter med 275 procent jämfört med samma period 2018, enligt Datscha.

  – Den växande e-handeln påverkar inte bara våra köpbeteende utan också kraven på snabba leveranser och efterfrågan på logistikbyggnader ökar därför kraftigt, säger Kristina Andersson,  Global Head of Research på Datscha.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived