+
Foto: Fabege.
 • Fabege miljardsäljer Tre:s huvudkontor

  PUBLICERAD 2019-05-06 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-05-07 16:31

  Textstorlek

  Dela med andra

  Fabege säljer kontorshuset Pelaren 1 i Söderstaden, Stockholm, till KPA Pension. Prislappen för det nybyggda huset landar på 1 608 miljoner kronor.

  Fastigheten rymmer 21 500 kvadratmeter och ligger granne med Tele2 Arena och Globen i framväxande Söderstaden, ett av Stockholms stora stadsutvecklingsprojekt just nu. Byggnaden stod färdig under 2018.

  – Försäljningen bevisar att transaktionsmarknaden är fortsatt stark i Stockholm. Efterfrågan på moderna kontor i bra lägen är god och vi ser ingen avmattning i antal förfrågningar från institutionella placerare, säger Klaus Hansen Vikström, vice vd och chef affärsutveckling på Fabege.

  Mobiloperatören Tre har sitt huvudkontor i huset, och disponerar cirka 70 procent av byggnaden som i övrigt är fullt uthyrd. Tillträde beräknas till 1 juli 2019.

  KPA Pension ser förvärvet som ett led i att öka sina fastighetstillgångar, som efter förvärvet uppgår till 13 miljarder kronor. Totalt är marknadsvärdet på Folksamgruppens, där KPA ingår, fastigheter nu nästan 38 miljarder kronor.

  – Det här är en långsiktig investering som hjälper oss att öka vårt innehav av fastighetstillgångar och trygga god avkastning på kundernas pensionspengar. Förvärvet ligger också helt i linje med vår fastighetsstrategi där kontor i bra lägen i storstäder är en hörnsten, säger Lars Johnsson, fastighetsdirektör i Folksamgruppen.

  Försäljningen görs genom bolagsförsäljning. I enlighet med gällande redovisningsregler kommer resultatet att redovisas som en orealiserad värdeförändring om 138 miljoner kronor i andra kvartalet 2019.

  Catella har varit transaktionsrådgivare.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived