+
Foto: Svenska Stadskärnor.
 • Årets stadskärna 2019: Östersund

  PUBLICERAD 2019-05-23 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-05-23 16:19

  Textstorlek

  Dela med andra

  Östersund utsågs på onsdagskvällen till vinnare av Årets Stadskärna 2019, före Karlstad och Åmål.

  – Utmärkelsen Årets Stadskärna delas ut till den svenska stad eller ort som visar på störst framsteg, utveckling och förnyelse av centrum. Det ska bygga på samarbete mellan både privata och offentliga aktörer, vilket Östersund har gjort på ett föredömligt sätt under många år, säger Eva Hägglund, vice ordförande i Svenska Stadskärnor och tillika juryns ordförande.

  Juryns motivering lyder:

  “Det är lätt att snabbt komma till tals och få sina idéer och planer hörda av staden. Samtidigt omvandlats projekt till ordinarie verksamhet med långsiktiga mål. Näringsliv och kommun likväl som civilsamhället är delaktiga, planen är klar och målen är tydliga. Något som leder till att galna idéer kan bli en innovativ verklighet till stor glädje för invånare och besökare”.

  2008 bildades föreningen City Östersund, och Destination Östersund AB startades våren 2010. City Östersund införlivades i bolaget sommaren 2013. Startskottet för utvecklingen av stadskärnan tog fart på allvar hösten 2015.

  – De tre finalisterna är förebilder för alla andra städer och orter. Det är ett viktigt erkännande och en vinst i sig, eftersom det innebär att man ligger i framkant med sitt utvecklingsarbete och har stor påverkan på stadens attraktivitet, förklarar Björn Bergman, vd för Svenska Stadskärnor.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived