+
Jan-Erik Höjvall, vd Amasten Bild: Amasten
 • Amasten köper fastigheter för 3 miljarder

  PUBLICERAD 2019-05-06 AV Ajda Dzambic
  UPPDATERAD: 2019-05-06 13:20

  Textstorlek

  Dela med andra

  Amasten har tecknat avsiktsförklaring med ICA-handlarnas Förbund om att köpa Urbano med ett fastighetsvärde på cirka tre miljarder kronor, vilket är nästan lika mycket som värdet på Amastens nuvarande bestånd.

  Om affären går i hamn innebär det även att ICA-handlarnas Förbund blir huvudägare i Amasten då betalning kommer ske med nyemitterade aktier till ett värde av knappt 1 miljard  kronor.

  Avsiktsförklaringen ger Amasten en exklusiv rätt att förhandla med ICA-handlarnas Förbund om att ingå slutligt avtal och förvärva samtliga aktier i Urbano.

  Urbano äger, genom dotterbolag, en fastighetsportfölj bestående av bostadsfastigheter i Nyköping, Nynäshamn, Upplands Väsby, Örebro, Växjö och Gävle om cirka 2 600 lägenheter med ett fastighetsvärde per 31 mars 2019 om cirka tre miljarder kronor.

  I bokslutet för 2018 angavs Amastens fastighetsvärde till 3,6 miljarder kronor.

  – Förvärvet av Urbano skapar ett större bostadsfastighetsbolag som möjliggör för effektivare förvaltning samt stärker möjligheterna för framtida tillväxt som fortsatt kommer att ske genom aktiv förvaltning, nybyggnation, förvärv och apportförvärv. Dessutom blir ICA-handlarnas Förbund en stark huvudägare som är en erkänd aktör på nationell och lokal nivå”, säger Jan-Erik Höjvall, VD Amasten.

  Enligt avsiktsförklaringen ska Amasten emitterar 190 miljoner A-aktier till teckningskursen 5,15 kronor per aktie, motsvarande 978,5 miljoner kronor. Det finns i dagsläget cirka 217 miljoner aktier i Amasten.

  Teckningskursen motsvarar 95,1 procent av den volymviktade genomsnittliga betalkursen som Amasten handlats till på Stockholmsbörsen de senaste 30 handelsdagarna.

  ICA–handlarnas Förbund äger inga aktier i Amasten sedan tidigare.

  Vidare kommer Amasten ta över Urbanos externa finansiering om cirka 1,8 miljarder kronor.

  Parterna avser att ingå bindande överlåtelseavtal under maj 2019, villkorat att årsstämmans godkänner planen. Tillträde förväntas ske den 1 juli 2019.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived