+
Landsdomaren 6. Foto: Perry Nordeng
 • Wihlborgs miljardsäljer i Lund

  PUBLICERAD 2019-04-24 AV Ajda Dzambic
  UPPDATERAD: 2019-04-24 16:48

  Textstorlek

  Dela med andra

  Wihlborgs säljer fastigheten Landsdomaren 6 i Lund till Intea Fastigheter. Köpeskillingen uppgår till 1,4 miljarder kronor.

  Fastigheten är fullt uthyrd till Region Skåne som bedriver verksamhet inom vuxenpsykiatri i lokalerna. Region Skåne hyr på ett 20-årigt avtal som löper till sista maj 2033. Hyresvärdet landar på cirka 65 miljoner kronor per år.

  – Detta är en färdigutvecklad fastighet med ett långt hyresavtal och den fortsatta potentialen att tillföra ytterligare värde är begränsad. Genom att sälja den frigör vi resurser så att vi kan fokusera på att utveckla fastigheter där vi kan skapa nya värden och nya möjligheter, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborg.

  Byggnaden omfattar 27 500 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Frånträde sker 31 maj 2019.

  Som Fastighetsnytt skrivit om flera gånger tidigare, har 2019 börjat transaktionsintensivt – särskilt sett till storleken på affärerna. Där har Wihlborgs varit högst delaktiga, där man i början av februari köpte två fastigheter på Ideonområdet i Lund från Vasakronan för drygt 1,2 miljarder kronor. Förvärvet följdes sedan upp med ytterligare ett den 12 april – då handlade det om den så kallade Tretornfabriken i centrala Helsingborg som även de förvärvades för cirka 1,2 miljarder kronor.

  Hur ser strategin ut?
  – Vår övergripande strategi är att fortsätta växa och förädla vårt bestånd. Det inbegriper att när det är rätt tillfälle att förvärva något så ska vi vara redo. Nu har vi haft den möjligheten både i Lund och Helsingborg att komplettera portföljen med tämligen stora förvärv och det passar oss utmärkt. Samtidigt har vi haft propåer om att sälja Landsdomaren under lång tid. Det är en fastighet med ett långt avtal och därav intressant för många. Men också lite lägre avkastning än vi har som genomsnitt i vårt bestånd och möjligheterna för oss till fortsatt utveckling är begränsad. Nu var tiden mogen för att låta den diskussionen landa i en försäljning där vi också tror att Intea kan förvalta fastigheten vidare på ett bra sätt, säger Ulrika Hallengren till Fastighetsnytt.

  Hur ser ni på marknaden? Hur ser era planer för året ut framåt?
  – Vår plan är att vi ska kunna fortsätta att framförallt förvärva objekt när rätt möjlighet uppstår. Året har inletts på ett väldigt bra sätt och det finns inget som tyder på att det skulle vara slut på bra möjligheter, men det är förstås svårt att sia om exakt när de uppstår. Men om de kommer, då är vi fortsatt redo.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived