+
Marie Thelander Dellhag. Foto: Göte Karlsson.
 • “MKB har en viktig roll att fylla”

  PUBLICERAD 2019-04-03 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2019-04-04 16:36

  Textstorlek

  Dela med andra

  Malmö brottas likt många andra städer för att hålla fart i bostadsbyggandet, inte minst för den unga befolkningen. Fastighetsnytt träffade Marie Thelander Dellhag, nytillträdd vd på MKB, under Business Arena Malmö.

  Marie Thelander Dellhag tillträdde den 26 februari som ny vd, en roll hon tog över efter Terje Johansson. Hon var på plats under Business Arena Malmö för att tala om Malmös bostadssituation och vad som behöver göras framåt. Som ny på posten har den inledande tiden handlat mycket om att lära känna både bolag och stad, via cykel.

  – Utöver att lära känna politiken och staden som sådan så cyklar jag omkring i våra områden och träffar personal, tittar på våra fastigheter och bekantar mig med Malmö, MKB och våra olika verksamhetsområden, säger Marie Thelander Dellhag.

  Malmö är på tillväxt precis som många andra städer, vilket också ställer krav på att det byggs bostäder. Här ser Marie Thelander Dellhag att MKB har en viktig position.

  – MKB har byggt ganska mycket under de senaste fem åren. Vi satte någon form av rekord för vår del under förra året med 783 färdigställda bostäder. Vi försöker bygga i hela staden i olika segment och vi tänker fortsätta vår ambition att hålla de här nyproduktionsnivåerna på över 500 bostäder under en överskådlig framtid. Vi bedömer att det är en efterfrågan och att vi har en viktig roll att fylla i samhällsbygget med våra bostäder, säger Marie Thelander Dellhag.

  Den stora frågan handlar förstås om att lyckas tillhandahålla bostäder för de med en mindre plånbok. Den stora gruppen med yngre som ska ut på bostadsmarknaden har en svår situation i hela Sverige och inte minst i Malmö som har en stor andel unga i staden. Marie Thelander Dellhag menar att man försöker bygga i alla segment till rimliga hyresnivåer, även student- och ungdomsbostäder.

  – Det vi också gjort är att använda oss av investeringsstödet där det varit möjligt, vilket också har varit ett sätt att få ner hyran med uppemot 1 000 kronor i månaden. Vi har också sjysta inkomstkrav så att man kan efterfråga våra bostäder även om man inte har så stora marginaler. Jag tänker att det matchar kundgruppen unga, men även äldre och andra på bostadsmarknaden, säger Marie Thelander Dellhag.

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Hönan, ägget och vi andra

  Krönikor Den senaste artikeln jag läste handlade om befolkningsutvecklingen i Stockholm. Till synes obeskrivligt tråkigt, men besöket provocerades fram av Regionplanekontorets senaste statistik som visar ett trendbrott – att befolkningen i Stockholms län för första gången på länge minskade under 2018. Mild panik utbröt hemma hos undertecknad då dennes analyser i det dagliga arbetet ofta grundar sig i just befolkningsökningen, skriver Bojan Ticic.

 • Christer Larsson lämnar – ersättare klar

  Rekrytering, Syd Christer Larsson lämnar jobbet som stadsbyggnadsdirektör i Malmö i sommar. Marcus Horning, som idag har motsvarande roll i grannkommunen Lund, föreslås bli hans efterträdare. 

 • Convendum växer i Stockholm

  Uthyrning Convendum har tecknat två nya hyresavtal om totalt 11 200 kvadratmeter i Stockholm. Bolaget utökar sin etablering i Umami Park, i Sundbyberg och hyr ytterligare 6200 kvadratmeter. Dessutom etablerar bolaget en ny enhet om 5000 kvadratmeter på Kungsholmen.

 • ANNONS
 • Kronan rasar efter Riksbanksbesked

  Börs, Ekonomi Kronan försvagas kraftigt på torsdagen efter att Riksbanken lämnat räntan oförändrad och meddelat att man skjuter kommande räntehöjningar på framtiden. Risken är stor att kronan fortsätter tappa mark framöver.

 • ANNONS
 • Riksbanken skjuter upp höjning

  Börs, Ekonomi Riksbanken lämnar räntan oförändrad på torsdagen och skjuter upp tidpunkten för nästa höjning till i slutet av året eller i början av nästa år. Därefter väntas ökningstakten bli lägre än vad som angetts tidigare.

 • Rekord för Platzer

  Börs Platzers förvaltningsresultat ökade 20 procent i det första kvartalet till den högsta nivån någonsin för ett enskilt kvartal. Förbättringen var främst ett resultat av ökade hyresintäkter.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived