+
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Bild: Malmö Stad
 • Forskare: “Lyft bostadsfrågan till regional nivå”

  PUBLICERAD 2019-04-02 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-04-04 15:45

  Textstorlek

  Dela med andra

  Inför riksdagsvalet i höstas lovade flera av partierna att återigen börja prata bostadspolitik efter valet, både på lokal och nationell nivå. I Skåne ställs frågan många gånger på sin spets. Vi har träffat Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, som hoppas på mer samarbete inom regionen.

  Branschen har länge skrikit efter reformer som ska lösa upp knutarna på bostadsmarknaden, men på riksplanet har de stora reformerna lyst med sin frånvaro. Under Business Arena i Malmö diskuterades frågan.

  – Vi har nått en punkt där fler känner att vi måste göra något nu. Jag upplevde inför valet att alla partier ser att något behövs göras, men att ingen har riktigt orkat. Jag hoppas att regeringsöverenskommelse som finns idag kommer att se till att det blir så, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

  Moderaten Christian Sonesson är ordförande i Staffanstorps kommunstyrelse, där han leder i majoritet i samarbete med Sverigedemokraterna – något som varit kontroversiellt.

  – I grunden är problemet att man tycker ganska olika kring hur man ska göra. Det kanske rent av är för mycket bostadspolitik – jag tror att området hade mått bra av mindre politisk klåfingrighet. Det är mycket petande, lappa och laga i gammal lagstiftning. Man vill in och åstadkomma saker snabbt – men det här är ett konservativt område där saker tar tid.

  Martin Grander är bostads- och urbanforskare på Malmö universitet. Han menar att man saknat en nationell bostadspolitik som pekat ut riktningen under lång tid.

  – Även bristen på nationell bostadspolitik är en politik i sig – och de lokala kontrasterna blir så tydliga i och med det. Det som skett i brist på nationell politik är lokala initiativ som blir väldigt viktiga för hur bostadspolitiken utformas.

  Grander tycker att det vore intressant att lyfta frågan från det kommunala perspektivet, till en regional nivå.

  – Jag tror inte att de många olika, lokala variationerna är så hälsosamma, allmännyttans roll ur ett regionalt perspektiv är väldigt spännande till exempel. Kommunens roll är en helt annorlunda Idag, med pendling och en stor arbetsmarknadsregion exempelvis. Det gör att bostadsfrågan måste upp på regional nivå.

  Han får medhåll från Stjernfeldt Jammeh:

  – Vi som kommunpolitiker måste bli mycket bättre på att planera bostäder, arbetstillfällen och mycket annat i vår region – inte bara i vår egna kommun. Om vi planerar tillsammans och säkrar att vi erbjuder bostäder för alla – då blir det väldigt mycket bättre.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Hönan, ägget och vi andra

  Krönikor Den senaste artikeln jag läste handlade om befolkningsutvecklingen i Stockholm. Till synes obeskrivligt tråkigt, men besöket provocerades fram av Regionplanekontorets senaste statistik som visar ett trendbrott – att befolkningen i Stockholms län för första gången på länge minskade under 2018. Mild panik utbröt hemma hos undertecknad då dennes analyser i det dagliga arbetet ofta grundar sig i just befolkningsökningen, skriver Bojan Ticic.

 • Christer Larsson lämnar – ersättare klar

  Rekrytering, Syd Christer Larsson lämnar jobbet som stadsbyggnadsdirektör i Malmö i sommar. Marcus Horning, som idag har motsvarande roll i grannkommunen Lund, föreslås bli hans efterträdare. 

 • Convendum växer i Stockholm

  Uthyrning Convendum har tecknat två nya hyresavtal om totalt 11 200 kvadratmeter i Stockholm. Bolaget utökar sin etablering i Umami Park, i Sundbyberg och hyr ytterligare 6200 kvadratmeter. Dessutom etablerar bolaget en ny enhet om 5000 kvadratmeter på Kungsholmen.

 • ANNONS
 • Kronan rasar efter Riksbanksbesked

  Börs, Ekonomi Kronan försvagas kraftigt på torsdagen efter att Riksbanken lämnat räntan oförändrad och meddelat att man skjuter kommande räntehöjningar på framtiden. Risken är stor att kronan fortsätter tappa mark framöver.

 • ANNONS
 • Riksbanken skjuter upp höjning

  Börs, Ekonomi Riksbanken lämnar räntan oförändrad på torsdagen och skjuter upp tidpunkten för nästa höjning till i slutet av året eller i början av nästa år. Därefter väntas ökningstakten bli lägre än vad som angetts tidigare.

 • Rekord för Platzer

  Börs Platzers förvaltningsresultat ökade 20 procent i det första kvartalet till den högsta nivån någonsin för ett enskilt kvartal. Förbättringen var främst ett resultat av ökade hyresintäkter.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived