+
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Bild: Malmö Stad
 • Forskare: “Lyft bostadsfrågan till regional nivå”

  PUBLICERAD 2019-04-02 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-04-04 15:45

  Textstorlek

  Dela med andra

  Inför riksdagsvalet i höstas lovade flera av partierna att återigen börja prata bostadspolitik efter valet, både på lokal och nationell nivå. I Skåne ställs frågan många gånger på sin spets. Vi har träffat Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, som hoppas på mer samarbete inom regionen.

  Branschen har länge skrikit efter reformer som ska lösa upp knutarna på bostadsmarknaden, men på riksplanet har de stora reformerna lyst med sin frånvaro. Under Business Arena i Malmö diskuterades frågan.

  – Vi har nått en punkt där fler känner att vi måste göra något nu. Jag upplevde inför valet att alla partier ser att något behövs göras, men att ingen har riktigt orkat. Jag hoppas att regeringsöverenskommelse som finns idag kommer att se till att det blir så, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

  Moderaten Christian Sonesson är ordförande i Staffanstorps kommunstyrelse, där han leder i majoritet i samarbete med Sverigedemokraterna – något som varit kontroversiellt.

  – I grunden är problemet att man tycker ganska olika kring hur man ska göra. Det kanske rent av är för mycket bostadspolitik – jag tror att området hade mått bra av mindre politisk klåfingrighet. Det är mycket petande, lappa och laga i gammal lagstiftning. Man vill in och åstadkomma saker snabbt – men det här är ett konservativt område där saker tar tid.

  Martin Grander är bostads- och urbanforskare på Malmö universitet. Han menar att man saknat en nationell bostadspolitik som pekat ut riktningen under lång tid.

  – Även bristen på nationell bostadspolitik är en politik i sig – och de lokala kontrasterna blir så tydliga i och med det. Det som skett i brist på nationell politik är lokala initiativ som blir väldigt viktiga för hur bostadspolitiken utformas.

  Grander tycker att det vore intressant att lyfta frågan från det kommunala perspektivet, till en regional nivå.

  – Jag tror inte att de många olika, lokala variationerna är så hälsosamma, allmännyttans roll ur ett regionalt perspektiv är väldigt spännande till exempel. Kommunens roll är en helt annorlunda Idag, med pendling och en stor arbetsmarknadsregion exempelvis. Det gör att bostadsfrågan måste upp på regional nivå.

  Han får medhåll från Stjernfeldt Jammeh:

  – Vi som kommunpolitiker måste bli mycket bättre på att planera bostäder, arbetstillfällen och mycket annat i vår region – inte bara i vår egna kommun. Om vi planerar tillsammans och säkrar att vi erbjuder bostäder för alla – då blir det väldigt mycket bättre.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • “Låna av varandra är något som måste hända”

  Business Arena Göteborg, Ekonomi Det finns många osäkerhetsfaktorer att hålla öga på under 2019, handel, geopolitik, EU:s framtid, nya teknologier och nya affärsmodeller som växer fram. Tim Moonen, Managing Director, The Business of Cities, gästade Business Arena Göteborg för att tala om de nordiska städernas plats i det nya landskapet.

 • Tobinentreprenör går i konkurs

  Börs Q-Gruppen Bygg AB, som är totalentreprenör till två av Tobin Properties bostadsprojekt, har försatts i konkurs.

 • Åsa Henninge till Akademiska Hus

  Rekrytering Wästbyggs vd Åsa Henninge lämnar bolaget och blir ny marknadsområdesdirektör på Akademiska hus. Åsa tillträder sin nya tjänst den 15 augusti. 

 • ANNONS
 • SSM vinner mot par i Tingsrätten

  Börs Stockholms Tingsrätt har på tisdagen dömt till SSM:s fördel i en tvist mellan bolagets bostadsrättsförening West Side Solna och ett par som tecknat ett förhandsavtal om bostadsköp.

 • ANNONS
 • Engagemanget som lyfter staden

  Business Arena Göteborg, Samhälle Även i landet lagom sker inte saker av sig självt och de epitet som kopplats till Sverige har hamnat under lupp. Men det går att vända en negativ trend. Hamid Zafar gästade Business Arena Göteborg för att berätta om sitt engagemang och arbete med Sjumilaskolan i Göteborg.

 • SBB miljardköper av Hemsö

  Transaktioner Samhällsbyggnadsbolaget förvärvar totalt 14 fastigheter av Hemsö för runt 1,2 miljarder kronor. Fastigheterna är belägna i Stockholm och Västra Götaland. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived