+
Magdalena Andersson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.
 • Investeringsstödet tillbaka i nya budgeten

  PUBLICERAD 2019-04-11 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-04-11 15:47

  Textstorlek

  Dela med andra

  Investeringsstödet för hyresrätter återinförs efter att det togs bort i höstas. Det framgår av regeringens vårändringsbudget som presenterades under onsdagsmorgonen.

  I höstas försvann investeringsstödet för hyresrätter efter att moderaternas budget röstades igenom. Nu, när vårändringsbudgeten presenteras, efter att den sakpolitiska överenskommelsen mellan S, C, L och MP slagits fast, kommer stödet tillbaka och anslaget för 2021 och 2022 ökar med sammanlagt 4,5 miljarder kronor.

  – Vi behöver bygga mer bostäder och vi behöver bygga mer bostäder som fler har råd med. Detta är ett stöd som är mycket eftersökt. Förra året ökade antalet ansökningar med 138 procent, berättade finansminister Magdalena Andersson under en pressträff på onsdagsmorgonen.

  De aktörer som ansökt om investeringsstöd före årsskiftet 2018/19 kan få ansökan beviljad, under förutsättning att man uppfyller de kriterier som gäller för stödet. I enlighet med januariavtalet avser regeringen att återkomma med förslag på hur investeringsstödet ska utvecklas.

  I övrigt var arbete, klimat och miljö är i fokus när regeringen presenterade budgeten

  Bland annat satsas 340 miljoner kronor på arbetsmarknadspolitiska insatser. Med förslaget vill man bättre möta arbetsgivarnas behov av utbildad arbetskraft genom att stärka arbetet med att rusta arbetssökande och möjliggöra insatser inom lokala jobbspår som Arbetsförmedlingen, kommuner och arbetsgivare samverkar kring.

  Det blir även en förlängning av den nedsatta arbetsgivaravgiften för den enmansföretagare som anställer en första person. 120 miljoner kronor satsas på att förlänga nedsättningen till de två första åren.

  Satsningen på solcellsutbyggnaden fortsätter och regeringen avsätter 300 miljoner till investeringsstödet till solceller. Stödet ändras nu till upp till 20 procent av de stödberättigade kostnaderna.

  – Det här är ett stöd som varit oerhört efterfrågat och det känns bra att kunna hjälpa den gröna omställningen på vägen, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund i en kommentar.

  Anders Siljevall

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived