+
Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms handelskammare. Foto: Stephanie Wiegner.
 • Handelskammaren utreder amorteringskravet

  PUBLICERAD 2019-04-03 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-04-03 15:50

  Textstorlek

  Dela med andra

  Stockholms Handelskammare ifrågasätter Finansinspektionens analys, som kom i förra veckan, angående amorteringskravets konsekvenser. Därför anlitar man tidigare vice riksbankschefen Lars EO Svensson för att göra en egen analys.

  Det var i förra veckan  som FI presenterade sin analys, som bland annat visade att andelen låntagare med stora skulder i förhållande till sin inkomst har minskat.

  – Allt fler hushåll amorterar. Det är en förändring som har skett de senaste fem åren. Vi ser tecken på en ny amorteringskultur. Det innebär att hushållens motståndskraft ökar, sa FI:s generaldirektör Erik Thedéen då.

  Stockholms Handelskammare menar att det finns anledning att ifrågasätta lämpligheten i det skärpta amorteringskravet och ger nu Lars EO Svensson, professor i nationalekonomi, i uppdrag att själv analysera amorteringskravens effekter på bostadsmarknaden, inte minst för unga.

  – Vi har stora problem på bostadsmarknaden som bromsar Sveriges tillväxt och välstånd. Det är viktigare nu än någonsin tidigare med kunskap om hur nya regler såsom amorteringskraven faktiskt påverkat bostadsmarknaden. Tyvärr brister Finansinspektionens analys på flera punkter. Hur amorteringskraven exempelvis påverkat möjligheterna för människor, särskilt unga personer, att flytta och skaffa bostad är en viktig fråga som förtjänar större uppmärksamhet, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

  Lars EO Svenssons uppdrag blir bland annat att analysera hur hushållen i Stockholm påverkats och vad det innebär för personer som försöker skaffa sig bostad. Arbetet sker inom ramen för Handelskammarens nya så kallade framtidsprogram.

  – Att förbättra bostadsmarknaden är en avgörande framtidsfråga för huvudstadsregionen och hela Sverige. Utan rätt reformer kommer vårt välstånd att på sikt urholkas. Lars EO Svenssons erfarenhet och kunskaper är mycket värdefulla för att öka kunskapen om hur regleringar som amorteringskraven påverkat bostadsmarknaden och därmed förbättra möjligheterna för att skapa en välfungerande bostadsmarknad, säger Andreas Hatzigeorgiou.

  Lars EO Svenssons slutsatser kommer att presenteras i en rapport under.

  Redaktionen

  2 kommentarer

  1. Robert Olsson 2019-04-04

   FI konstaterar att “allt fler hushåll amorterar” och att “vi ser tecken på en ny amorteringskultur”. Är det verkligen en ny frivillig kultur som växer fram eller är det en påtvingad amortering som följd av de skärpta amorteringskraven? Min uppfattning är att människor rättar sig efter spelreglerna och nu när spelreglerna precis blivit tuffare är det ännu mer osannolikare att folk har utrymme (och lust) att amortera mer än vad som krävs.

   “Lars EO Svenssons slutsatser kommer att presenteras i en rapport under…” Ska bli intressant att ta del av den när den än kommer. FI har en tendens att klappa sig själva på ryggen för alla bra saker de tycker att de lyckas genomföra men det finns anledning att ifrågasätta dessa slutsatser med egna analyser.

   Reply

  2. Joachim Wallmark 2019-04-04

   Det är bra att amorteringskravets effekter utreds och smärre justeringar av nuvarande regler kan säkert motiveras. I grunden är emellertid amorterings bra och sunt. I Tyskland är det exempelvis standard att bostadslån ska amorteras av helt på 30 år och senast tills man blir pensionär ska det mesta vara avbetalt. Detta kan jämföras med vårt nuvarande amorteringskrav där amorteringstiden inledningsvis är som högst 33 år men som sedan trappas ned mot “oändlig” amorteringstid när belåningsgraden sjunker ned under 50 procent. Vårt nuvarande amorteringskrav är snarast milt i en jämförelse med vad som gäller i andra länder.

   Jämfört med andra möjligheter som finns och som har diskuterats för att dämpa hushållens köpkraft vad gäller bostäder (för att på så sätt dämpa prisutvecklingen på bostäder och därigenom även hushållens skuldsättning) är dessutom ett amorteringskrav likt det nuvarande att föredra. Till skillnad från andra alternativ bygger amortering långsiktigt upp ett eget kapital en ekonomisk självständighet och trygghet hos hushållen.

   Det är att göra det lite enkelt för sig att skylla bostadsmarknadens inbromsning på amorteringskravet. Amorteringskravet blev visserligen den utlösande faktorn men amorteringskravet är sunt och faktiskt ganska väl avvägt och dess negativa effekter för bostadsbyggandet tycker jag att marknaden helt enkelt får tugga i sig.

   Däremot kan vissa effekter av amorteringskravet mildras, exempelvis genom att införa ett smart och kraftigt skattegynnat bosparande för unga. Och särskilt finns det massor att göra för att mer direkt gynna bostadsbyggandet. En bra början vore att slopa möjligheterna till kommunala särbestämmelser för byggandet och att reformera det kommunala planmonopolet. I den mån hyresrätter ska få behålla nuvarande reglerade hyror bör naturligtvis dessa enbart vara förbehållna ekonomiskt svaga hushåll. Bland annat…

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived