-
Arwidsson: Politikerna lappar i kanten
Dela med andra
Fastighetsmiljardären Per Arwidsson skänker bort merparten av sin förmögenhet och donerade i fjol 20 miljoner kronor för instiftandet av en ny professur på KTH inom tillämpad stadsbyggnad. Fastighetsnytt har fått en exklusiv intervju med finansdoldisen som kommenterar bostadsmarknaden.
Per Arwidsson är en av landets mest diskreta fastighetsmiljardärer trots att han byggt upp en miljardförmögenhet inte bara en gång, utan två gånger. Under 90-talskrisen hamnade han nästan på bar backe när Convector Fastighets AB kollapsade, men kom tillbaka och har i dag åter en förmögenhet på runt en miljard kronor, samt ett femtiotal registrerade bolag.
– Jag har varit i branschen i 40 år och sett vilka brister som finns. Nu vill jag ge något tillbaka till samhället, säger han till Fastighetsnytt.
Det sker bland annat genom Arwidssonstiftelsen som startades 2014 med uppgift att utveckla och stärka samarbetet mellan stadsbyggnad, arkitektur, landskapsgestaltning, konst och humaniora. Frågor som enligt Per Arwidsson är så viktiga att han till och med låter stiftelsen ärva nästan hela hans förmögenhet vid hans död.
– Jag pratar ofta om hur viktigt det är att försöka lyfta fram de goda kapitalisterna som bidrar till samhället.
Hur ser du på dagens bostadsmarknad?
– Nyproduktionen har varit alldeles för spekulativ och kortsiktig. Allt kretsar kring korta pengar. Jag tycker att bostadsutvecklingen har gått överstyr eftersom man på sistone bara har byggt för kanske 10 procent av alla som behöver en bostad.Han är även något bekymrad över framfarten av nya, mer nischade bolag som enligt honom bygger luftslott.
– De satsar kanske på spännande arkitektur, men det får ju inte ske till vilket pris som helst. I slutändan blir ju en massa småsparare, som har stoppat sina små besparingar i obligationer och aktier, av med allt. Det är katastrof, tycker jag!
– Även bostadspolitiken är under all kritik. Plånboken styr och politikerna tänker kortsiktigt. De vägrar att förstå att modellen från 60- och 70-talet inte håller längre.
De måste enligt honom tänka om och ta fram en grundlig vision för bostadsbyggandet, vilket kräver både reformer och blocköverskridande samtal.
– Någon måste ta första initiativet och bjuda in partierna. Alla, från vänster till höger, är ju överens om att en sådan diskussion behövs. Just nu lappar politikerna bara lite i kanten med investeringsstödet.
Arwidsson tycker att de borde göra precis som man redan har gjort inom försvarsindustrin, det vill säga ta fram en gemensam plan som sedan håller i 15–20 år.
– Projekten måste få kosta och ta lite tid. Sverige har råd att bygga järnvägar, broar och vägar för flera hundra miljoner kronor, men vi glömmer bort den viktigaste infrastrukturen; våra hem.
Det är inte långsiktigt hållbart att producera tillfälliga bostäder och moduler av låg kvalitet enbart för att få fram stora volymer, utvecklar Arwidsson.
Vad kan branschen göra?
– Vi har ett gigantiskt ansvar när det gäller hållbarhet och cirkulär ekonomi. Särskilt stora företag som Skanska, NCC och Peab måste snart börja ta tag i frågan, för konsumenterna blir mer upplysta och väljer bort ohållbara leverantörer.Själv är han grundare till Arwidsro Fastighets AB, tidigare Granen, som bygger, förvaltar och äger fastigheter.
Lever ni upp till förväntningarna?
– Ja, vi försöker. Vi kan förstås inte använda andra material än de som finns, men tittar just nu på att bygga med trä. För övrigt låter vi stiftelsen verka som en högtalare mot marknaden.Stiftelsen anordnade bland annat Arwidsson Talks den 11 april där samtalen kretsade kring just innovativ och hållbar stadsplanering.
– Vi vill locka både fastighetsbranschen och arkitekter, även om de inte alltid är vana vid att gå på gemensamma event, säger stiftelsens verksamhetschef Veronica Hejdelind.
Ann Legeby, forskare vid KTH och nytillträdd professor i tillämpad stadsbyggnad, närvarade som talare.
– Vi har fått 20 miljoner kronor av stiftelsen och kan nu ägna fem år i stället för två år åt den här viktiga frågan. Det är en ynnest för en forskare att få göra det. Nu kan vi även ta in en doktorand och en postdoktor i teamet, sade hon till Fastighetsnytt.
KTH inleder satsningen med ett samarbete med MIT-universitetet i Massachusetts, USA, som i mars tecknade ett avtal med Stockholms stad.
– Stiftelsen jobbar väldigt nära den nya professuren på KTH och vi har flera spännande projekt på gång. Vi träffas regelbundet för att utveckla nya tankar och idéer tillsammans, säger Per Arwidsson.
Mer om Per Arwidsson
Ålder: 66
Födelsestad: Hällevadsholm
Titel: Fastighetsentreprenör
Utbildning: Juridikstudier
Intressen: Konstsamlare. 1990 var Per Arwidsson även tredje största ägare i Porsche.
Andra uppdrag: Storägare i Oasmia Pharmaceutical som 2018 fick igenom sitt första läkemedel mot cancer.Teresa Ahola
-
Sverrir Thór: Börsnoteringen som kan vara beviset på peak oil
Opinion, Sverrir Thór Hoppet om att en grön omställning kommit så långt att det inte finns någon återvändo kan faktiskt stärkas av Aramcos börsnotering, skriver Fastighetsnytts Sverrir Thór.
-
Viktig milstolpe i Hagastaden
Fastighetsmarknad På torsdagen tilldelades Serneke, som vill utveckla ett helt kvarter i Hagastaden, en markanvisning av Stockholms stad som uppges ha stor betydelse för inte minst idrottslivet. Det framgår av ett pressmeddelande.
-
Prime Living pressar Göteborg med märkligt dokument
Väst Det skandalomsusade bostadsbolaget Prime Living kräver Göteborg Stad på 240 miljoner kronor med hänvisning till ett märkligt dokument som är underskrivet av en hög tjänsteman. Det rapporterar Göteborgsposten.
-
SBB:s miljardemission slutförd
Börs SBB drar in 1,5 miljarder i företrädesemissionen av B-aktier som bolaget kungjorde i samband med budet på Hemfosa i mitten av november.
-
C&W rekryterar från Klövern
Rekrytering Cushman & Wakefield har rekryterat Oscar Frånlund som ny Leasing Manager.
-
-
Fastpartner tar ytterligare steg mot investment grade
Börs Fastpartner emission av D-aktier är slutförd och bolaget tillförs därmed cirka 700 miljoner kronor i eget kapital. Det stärker bolaget i jakten på att nå kreditbetyget investment grade.
-
Fredrik Wirdenius loggar ut från Vasakronan: “Jag står till förfogande”
Fastighetsmarknad Vid årsskiftet kliver Fredrik Wirdenius av Vasakronan efter nära tolv år som vd för bolaget. Framtiden kan fortfarande handla om fastigheter men kanske från ett annat håll än tidigare.- Nu ska jag gå in i en ny fas i livet, säger Fredrik Wirdenius, till Fastighetsnytt.
-
Fabege gör stor uthyrning till myndighet
Uthyrning Arbetsmiljöverket gör en stor uthyrning i Solna business park till Arbetsmiljöverket.
Senaste kommentarer