+
Bild: Riksbanken
 • Andrahandshyror stiger – men inte i Stockholm

  PUBLICERAD 2019-04-17 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-04-17 14:55

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Sedan länge är det känt att bostadsbristen gör att många söker sig till andrahandsmarknaden. Nya siffror från Qasa visar att andrahandshyrorna stiger på de flesta håll, men inte i Stockholm.

  Under det första kvartalet kostade en bostad i Göteborg 8 415 kronor/månad (+9 procent jämfört med motsvarande period året innan), i Linköping 6 839 kronor/månad (+9 procent) och i Lund 7 120 kronor/månad (+3 procent).

  – Det behövs ett större utbud bostäder på hyresmarknaden för att vi långsiktigt ska kunna få ner hyresnivåerna i storstäderna. Vi strävar efter att möjliggöra just det, genom att skapa tryggare förutsättningar för andrahandsuthyrning – säger Mattia Tosti, marknadschef på Qasa.

  Stockholms andrahandsmarknad utgör ett tydligt undantag i statistiken, med fallande hyresnivåer i innerstaden (-3 procent) och en oförändrad genomsnitthyra på 11 855 kronor/månad jämfört med samma kvartal året innan.

  – Vi har under en längre tid sett att hyrorna i Stockholm stannat upp. Vi har helt enkelt nått en smärtgräns för vad man som hyresgäst har råd att betala för en bostad, säger Mattia Tosti. 

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived