+
Bild: Riksbanken
 • Andrahandshyror stiger – men inte i Stockholm

  PUBLICERAD 2019-04-17 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-04-17 14:55

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Sedan länge är det känt att bostadsbristen gör att många söker sig till andrahandsmarknaden. Nya siffror från Qasa visar att andrahandshyrorna stiger på de flesta håll, men inte i Stockholm.

  Under det första kvartalet kostade en bostad i Göteborg 8 415 kronor/månad (+9 procent jämfört med motsvarande period året innan), i Linköping 6 839 kronor/månad (+9 procent) och i Lund 7 120 kronor/månad (+3 procent).

  – Det behövs ett större utbud bostäder på hyresmarknaden för att vi långsiktigt ska kunna få ner hyresnivåerna i storstäderna. Vi strävar efter att möjliggöra just det, genom att skapa tryggare förutsättningar för andrahandsuthyrning – säger Mattia Tosti, marknadschef på Qasa.

  Stockholms andrahandsmarknad utgör ett tydligt undantag i statistiken, med fallande hyresnivåer i innerstaden (-3 procent) och en oförändrad genomsnitthyra på 11 855 kronor/månad jämfört med samma kvartal året innan.

  – Vi har under en längre tid sett att hyrorna i Stockholm stannat upp. Vi har helt enkelt nått en smärtgräns för vad man som hyresgäst har råd att betala för en bostad, säger Mattia Tosti. 

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Spår affärer för 150 miljarder 2019

  Fastighetsmarknad Trots att många spår lågkonjunktur och nedgångar har transaktionsmarknaden för fastigheter börjat starkt under 2019. Även om antalet avslut varit något färre än tidigare, har flera av dem varit stora. Mikael Söderlundh från Pangea och Newsecs Alexandra Lövgren spår ett starkt transaktionsår även 2019, bland annat genom ett antal större strukturaffärer. 

 • Säljer till staten för halv miljard

  Transaktioner Ratos säljer sin fastighet Stockholm Lejonet 4 i regeringskvarteren till staten. Man har sedan ett tag bedrivit förhandlingar med Statens Fastighetsverk och har nu nått en överenskommelse.

 • Tobias Bjurling ny CFO på Svevia

  Rekrytering Tobias Bjurling har utsetts till ny ekonomi-och finanschef på Svevia. Han efterträder Åsa Neving, som gått över till rollen som CFO på Bravida.

 • ANNONS
  • Tre nya hyresgäster i Gamlestads Brygga

   Uthyrning väst Peab har tecknat tre hyresavtal i projektet Gamlestads Brygga i Göteborg. Hyresgästerna är godisbutiken 4-gott, Fastighetsbyrån och Pressbyrån. Colliers International har agerat rådgivare vid samtliga uthyrningar. 

  • Stenvalvet rekryterar fyra

   Rekrytering Stenvalvet förstärker sin organisation och rekryterar fyra nya medarbetare, bland annat rekryteras en affärsutvecklare och en fastighetsförvaltare.  

 • Ivana Stankovic till Svenska Hus

  Rekrytering, Syd Svenska Hus rekryterar Ivana Stankovic som regionchef i Skåne. Hon kommer närmast från Vasakronan, där hon varit affärsområdeschef i Malmö och Lund. 

 • ANNONS
 • Diös förvaltningsresultat steg i kv1

  Börs Diös förvaltningsresultat ökade med 13 procent i det första kvartalet stärkt av ökade hyresintäkter och lägre kostnader. Delårsrapporten visar även att det Norrlandsfokuserade bolaget ökar investeringarna.

 • Serneke bygger i Alingsås

  Fastighetsmarknad väst Serneke Bygg har tecknat ett entreprenadkontrakt för uppförandet av ett nytt varuhus på Bolltorps handelsområde i Alingsås. Kontraktet är värt cirka 37 miljoner kronor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived