• Anders Borg: “Bygg i pyramidform”

  PUBLICERAD 2019-04-11 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2019-04-25 08:32

  Textstorlek

  Dela med andra

  Sveriges tidigare finansminister Anders Borg uppmanar branschen att stärka sin finansiella stabilitet inför turbulenta tider och omdefiniera sin syn på staden: “Om vi bryr oss om miljön så måste staden se ut som en pyramid, inte som en stekpanna”.

  Anders Borg, finansminister 2006–2014, uttalar sig än en gång om den svenska bygg- och fastighetssektorn. Den här gången som talare på Fastighetsmässan som gick av stapeln i mars.  

  – Dynamiska storstäder växer snabbt i Europa, men vissa städer står helt stilla, särskilt såna som inte har transformerats från ett industrisamhälle till ett kunskapssamhälle. För städer är kunskap.

  Sverige ligger i topp när det gäller den nya teknologiska kunskapsnivån, varpå Stockholm också rankas som en av de fem snabbast växande städerna i hela Europa. Anders Borg, som jobbar för internationella techbolag, betraktar samtliga svenska storstäder, Stockholm, Göteborg och Malmö, som ledande inom telekom, musik, spel, fintech och robotics.

  Nytänk krävs dock för behålla den starka positionen.

  – Vi måste omdefiniera vår syn på staden, säger Anders Borg. 

  Européer måste börja acceptera att amerikanarna och asiaterna tillhör den grupp som har förstått hur en stad ska se ut, fortsätter han. Att folk ska ha promenadavstånd till jobbet och enkelt få varor hemlevererade, vilket i sin tur minskar koldioxidutsläppen och räddar landsbygden.

  – Om vi bryr oss om miljön så måste staden se ut som en pyramid, inte som en stekpanna. Vi måste komma över vår höjdskräck och bygga 20-30-våningshus i pyramidstruktur från innerstaden och utåt.

  – Det går inte att bara bygga pinnar i utkanten av staden. Om storstäderna inte tillåts växa och infrastrukturen inte finns på plats så riskerar Sverige att bli en av de trista länderna som inte rör på sig och det vill vi ju inte.

  Större reformer behövs för att Sveriges ekonomi inte ska falla ihop som ett korthus, menar Borg. 

  – Hyresregleringen har nått vägens ände och det kräver sociala reformer. Vi måste se till att de som kläms av stigande hyror får någon typ av kompensation, men det är inget man kan lösa i en handvändning.

  Anders Borg varnar även för att den tyska bilkrisen kommer att få det att rassla till i hela systemet.

  – Donald Trump tycker att det är mycket provocerande att Tyskland säljer Audi, Volkswagen och Porsche i USA, men inte producerar en endaste bil där. Han kommer därför att utnyttja den europeiska splittringen, vilket i allra högsta grad berör Sverige.

  Svenska verkstadsföretag tjänar nämligen storkovan i Europa. Inför stundande handelskrig är det därmed enligt Anders Borg inte läge för bygg- och fastighetsbolag att öka sin exponering, utan tvärtom räkna noga på alla projekt.

  – Ta inga risker och öka inte skuldsättningen de kommande ett till två åren. Var försiktiga med att lita på bankerna, de finns där nu men kanske inte när ni väl behöver dem. Håll koll på kassaflödet, ha en plan B och ligg nära era kunder så att de är beredda att gå en extra mil för er vid sämre tider. 

  Teresa Ahola

  6 kommentarer

  1. John Hellman 2019-04-12

   Anders Borg var inte på Position 2030. Däremot var han på Fastighetsmässan. Budskapet i artikeln tyder antingen på att Borg har ytters begränsade kunskaper om stadsbyggnad eller att författaren skriver om något hon inte ens lyssnat på.

   Reply

  2. Helena T Myhrman 2019-04-12

   ”Om vi bryr oss om miljön måste staden se ut som en pyramid och inte en stekpanna sa Borg, Vad positivt tänkte jag inledningsvis. Där jag läste det som metafor. Där stekpanna stod för det ogenomtänkta och där endast en funktion var tillgodosedd och pyramiden stod för genomtänkt och hållbart byggande dvs skönhet, användbarhet och robusthet.. Så tänkte inte Borg.

   Reply

  3. Jonas Carlsson 2019-04-12

   Vad Anders Borg säger om stadsutveckling ska man ta med en nypa salt. Han är inte urbangeograf utan ekonom och fd politiker. Att bygga staden som en pyramid bygger på en mycket förenklad ekonomisk modell som utgår ifrån den enkärniga staden och värdet av tillgängligheten till detta mätt i restid. En stad har så många andra värden och komplexitet genom sociala och historiska lager. Det går säkert att bygga högt på några centala platser i vissa städer, men det kan knappast vara ett generellt recept.

   Reply

  4. Anders 2019-04-12

   Paris är Europas tätaste stad med en jämnhög bebyggelse -utan skyskrapor.
   Paris är också dubbelt så tät som New York.
   New York: 10194 inv/km², Paris: 20700 inv/km².
   Genom att bygga stad som vi gjort i hundratals år så befäster vi identiteten och får ett miljömässigt väl fungerande samhälle.

   Reply

  5. Helena 2019-04-12

   Amerikanska städer är oftast inte alls täta och höga. Och inte erbjuder de gångavstånd till jobbet heller.
   Det var kanske inte det centrala i hans föredrag men jag avskyr falska jämförelser och flashiga påståenden som bara är halvsanna.

   Reply

  6. Jan 2019-04-12

   Vid ekvatorn når solen ner mellan höghus.
   Här uppe i norden kommer solens strålar aldig att nå uteserveringar på gatan…

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived