+
Hans Sterte är chef för kapitalförvaltning på Alecta. Foto: Evelina Carborn.
 • Alectachef: Låt riksdagen ta över penningpolitiken

  PUBLICERAD 2019-04-29 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2019-04-29 14:05

  Textstorlek

  Dela med andra

  Systemet med en oberoende Riksbank lämpar sig inte för dagens förhållanden och penningpolitiken bör därför skötas från riksdagen. Det säger Hans Sterte, chef för Alectas kapitalförvaltning till Bloomberg.

  Den svenska kronan har haft en mycket svag utveckling de senaste åren, främst till följd av Riksbankens extrema lågräntepolitik.

  I förra veckan tappade kronan ytterligare efter att Riksbanken sänkt sin ränteprognos och handlades ner till den lägsta nivån på 17 år mot dollarn. Det är en utveckling som är skadlig för Sverige, enligt Sterte.

  – Vår köpkraft eroderas och det är inte hur ett land blir rikt, säger han till Bloomberg.

  – I realiteten så är svenska tillgångar till salu. Vi ser det i fastighetsmarknaden där utländska investerare letar fyndköp.

  Sterte skulle gärna se högre räntor för att få ner hushållens skulder. Vidare anser han att den förda finanspolitik är för stram och efterlyser fler investeringar för att hålla jämna steg med den snabba befolkningstillväxten.

  – Men det är upp till riksdagen att bestämma, säger han. Riksbankens befogenheter borde tas tillbaka av riksdagen så att både finans- och penningpolitik kan skötas därifrån.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived