+
Skellefteå Foto: Skellefteå kommun
 • 5 000 nya bostäder i Skellefteå till 2030

  PUBLICERAD 2019-04-10 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-04-10 12:08

  Textstorlek

  Dela med andra

  Skellefteå kommun uppdaterar sin översiktsplan, för att få plats med 5 000 nya bostäder fram till 2030. Bakom den nya given ligger storsatsningarna Northvolt och Norrbotniabanan.

  För åtta år sedan, 2011, uppdaterades översiktsplanen för Skelleftedalen senast.

  – Det är oerhört glädjande med den starka utveckling som Skellefteå upplever och som medför att efterfrågan på mark i Skelleftedalen nu är högre än på länge. Det här förslaget ger ökade valmöjligheter för de privatpersoner och exploatörer som vill bygga nytt, säger Maria Marklund, kommunalråd i Skellefteå kommun.

  I ett första steg ska fler platser för bostäder pekas ut. I ett andra steg, som drar igång när steg ett antagits, flyttas planeringshorisonten längre fram i tiden, efter år 2030.

  Under 2019 pågår redan byggnationer, projektering och detaljplanering för 2 500 bostäder. Denna revidering av planen möjliggör, tillsammans med den fördjupade översiktsplanen för Centrala stan, för ytterligare 5 000 nya bostäder i Skelleftedalen fram till 2030.

  Totalt ger det utrymme för en ännu större befolkningsökning än visionens 80 000 till 2030. Ambitionen är att planen kan antas inom ett år.

  – Med planerade stora satsningar som Northvolt och Norrbotniabanan kan tillväxttakten öka ännu mer och befolkningen växa i snabb takt även efter 2030. Det är många faktorer som påverkar ett samhälles utveckling så en långsiktig planering behöver ta höjd för flera olika scenarier, säger Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå kommun.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived