+
 • Storsatsning på datacenter i norr

  PUBLICERAD 2019-03-29 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2019-03-29 13:48

  Textstorlek

  Dela med andra

  I partnerskap med ett tyskt bolag planerar Skellefteå Kraft att bygga en av Sveriges största datacenterparker i Finnfors utanför Skellefteå.

  Genom ett partnerskap med tyska NDC Datacenters GmbH positionerar sig Skellefteå Kraft nu för att bygga en datacenterpark. Planen är att genomföra en stegvis utbyggnad av datacenterparken och målet är att komma upp till en kapacitet om 120 MW. Anläggningarna kommer att säljas eller hyras ut till datacenteroperatörer.

  – Satsningen på en datacenterpark är logisk för Skellefteå Kraft, erbjuder en potentiellt god avkastning och bidrar positivt till regionens utveckling. Samtidigt skapar vi samhällsnytta genom att bidra med ett hållbart alternativ för datalagring. Finnforsområdet blir därmed hem till en konkurrenskraftig datacenterpark, med hög energieffektivitet där elen kommer från 100 procent förnybara källor som vind- och vattenkraft, säger Hans Kreisel, koncernchef för Skellefteå Kraft, i ett pressmeddelande.

  Etableringen av det första datacentret i Finnfors planeras inledas under 2019.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived