+
Wellstreet har blåst liv i det gamla ABB-huset i Häggvik.
 • Silicon Valley i svenska förorten

  PUBLICERAD 2019-03-02 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-03-04 17:00

  Textstorlek

  Dela med andra

  The Factory inleder investmentbolaget Wellstreets offensiva satsning på fintech. Nu är förhoppningen att få fler bolag att vilja lämna innerstan för förorten. En utveckling som grundarna tror stenhårt på trots motsatt trend.

  Mikael Wintzell och Sïmon Saneback, grundarna av Wellstreet, har lyckats blåsa nytt liv i det gamla ABB-huset i Södra Häggvik som varit spöklikt tom i två år trots sitt strategiska läge mellan Arlanda och Stockholm city.

  Nu har huset omvandlats till ett kontorshotell, The Factory, med plats för minst 100 startupbolag, venture capital-bolag, medelstora techbolag, digital skola, gym, barnområde och restaurang. I oktober blev det även känt att fastighetsägaren Centria kliver in som den största externa ägaren i Wellstreet.

  – Vi är med och bygger en hel stadsdel tillsammans med fastighetsägaren och kommunen. Det här är vår största satsning någonsin, säger Mikael Wintzell, grundare och vd på Wellstreet.

  Planen är att locka fler heta bubblare inom fintech till The Factory i förorten som uppges vara Nordens största innovationshubb eller “Silicon Sollentuna”, en utveckling som kommunen välkomnar med öppna armar.

  – Det här möter upp företagens behov av digitalisering i hela regionen, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande i Sollentuna.

  Förhoppningen är att satsningen ska hjälpa Sollentuna att återfå sin andraplats på Svenskt Näringslivs lista över kommuner med bäst företagsklimat. En rankning som kommunen under flera års tid har velat toppa.

  Kommunen är vare sig ägare eller investerare i The Factory, men anser att satsningen förstärker det pågående arbetet med att bygga ihop centrala Sollentuna med Södra Häggvik. Bostadsutvecklaren ALM Equity inledde redan i fjol arbetet med att förvandla det slumrande industriområdet till en pulserande stadsdel med minst 1 500 nya bostäder fördelat på tio etapper, inklusive lokaler för handel, kontor, skolor och förskolor.

  Flyttlassen går till förorten
  Wellstreet flyttade även själva in i den stora glasbyggnaden, före detta ABB-huset, efter årsskiftet. Nu är planen att locka dit fler bolag från innerstaden. Inte minst digitala bolag som faktiskt har de bästa förutsättningarna för detta, enligt Wintzell.

  – För dem är nätverkande viktigast, vilket betyder att den fysiska placeringen blir mer sekundär, inom rimlighetens gränser förstås.

  Han tror att många av de bolag som i dag huserar i city kommer att få det kämpigt med kostnadsbilden eftersom Stockholm redan nu har dyrast kontorshyror i hela Europa.
  – Förorterna kommer att bli framtidens A-lägen för dem. Det kanske inte sker över en natt, men om 3–5 år är det här nog ingen frågeställning längre.

  Wellstreet känner sig även manade att försöka lösa några av fastighetsbranschens största utmaningar, bland annat tillsammans med Centria. Två bolag som funnit varandra genom en gemensam vision och analys om vart samhället är på väg. Några infallsvinklar har varit: Hur kan man ta vara på en fastighet på bästa sätt? Hur ser marknaden ut framåt? Vilka typer av hyrespaket ska man jobba med i den nya ekonomin? Hur kan vi lösa fastighetsmarknadens problem med digitalisering?

  – Fastighetstech är en intressant nisch som vi vill exploatera mer i år, säger Wintzell.

  Startupbolaget brukar attackera organisatoriska eller strukturella problem genom att skapa ett labb som studerar befintliga marknadsaktörers verksamhet in i minsta lilla detalj.

  – Det hjälper oss att identifiera vad problemen bottnar i. Sedan angriper vi dem genom att bygga upp en idé, hypotes och ett nytt bolag kring arbetet.

  Bolagets nuvarande slutsatser presenteras i slutet på första halvåret.

  Mikael Wintzell.

  Störst i Norden
  Först måste dock kommunen, Wellstreet och Centria säkerställa att The Factory verkligen blir den destination för digital innovation som utlovats. Före årsskiftet skickades hyreserbjudanden ut till en rad externa bolag som arbetar med riskkapital, teknikplattformar, betaltjänster och sökmotoroptimering, men det återstår att se huruvida de i slutändan nappar på idén eller inte.

  Men Mikael Wintzell är inte ett dugg orolig, utan poängterar i sann entreprenörsanda att The Factory redan är Nordens största innovationshubb.

  – Om man tittar på den digitala utvecklingen så är vi störst. Det finns förstås andra labb i Sverige, men just 14 000 kvadratmeter digital innovation finns ingen annanstans.

  Han avslöjar samtidigt att nästa steg i arbetet blir att duplicera The Factory, kanske inte i Sverige, men på ett par andra marknader globalt. Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande, är glad över att bolaget har valt Sollentuna för sin etablering.

  – Wellstreet presenterar ett spännande koncept med fokus på att bli en naturlig samlingspunkt för många av Sollentunas företagare såväl som en digitaliseringshubb för framtidens företag. Vi ser fram emot ett gott samarbete.

  Fastighetsnytt har även sökt fastighetsägaren Centria för en kommentar, utan resultat.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • De ensammas minister

  Samhälle Ensamhet är en fråga som fler och fler tar på allvar, än har vi dock ingen minister i ämnet. Fastighetsnytt ställde några frågor till Tracey Crouch, den tidigare ministern för ensamhet i Storbritannien, om hur hon ser på rollen.

 • Prime Livings nyemissionsplaner går i stöpet

  Börs Prime Livings förslag om att ändra bolagsordningen och bemyndiga styrelsen att emittera aktier röstades ner på årsstämman. Den hårt prövade bostadsbyggaren har tidigare aviserat planer på att emittera aktier för upp till 400 miljoner kronor.

 • Acrinova planerar köp i Trelleborg

  Transaktioner Acrinova planerar köp av tre kommersiella fastigheter i Trelleborgs kommun. De berörda fastigheterna är Trävaren 3, Lavetten 38 samt Trävaran 12. 

 • ANNONS
  • Utvecklar bostäder i Huskvarna

   Bostäder APP Properties vinner en markanvisningstävling för bostadsområdet Fagerslätt i Huskvarna. Det vinnande förslaget, Fagerslätts Glänta, består av runt 50 nya lägenheter, fördelat på fyra olika hus. 

  • Catena hyr ut i Växjö

   Uthyrning Catena hyr ut till Alvestaglass AB i Växjö. Uthyrningen avser totalt 6700 kvadratmeter i fastigheten Postiljonen 1.

 • 150 nya bostäder på Frösön

  Bostäder - norr Nischer Propertier har tilldelats en markanvisning för fastigheten Tanken 1 på Frösön i Östersunds kommun. Detta möjliggör byggnationen av cirka 150 nya hyresrätter. 

 • ANNONS
 • NP3 gör offensiv nyemission

  Börs NP3 tar in 102 miljoner kronor i en riktad nyemission av preferensaktier för att kunna snabba på sin tillväxt.

 • Åsa Henninge till Akademiska Hus

  Rekrytering Åsa Henninge blir ny marknadsområdesdirektör på Akademiska hus. Hon kommer närmast från rollen som vd på Wästbygg Projektutveckling.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived