+
 • Så mycket fastigheter äger institutionerna

  PUBLICERAD 2019-03-12 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-03-14 08:34

  Kartläggningen är sedan tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 1, 2019. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  Fastigheter fortsätter att vara en bra investering i institutionernas portföljer med höga avkastningsnivåer. Fastighetsnytt har för tionde gången sammanställt fastighetsägandet hos 14 av våra pensions- och försäkringsbolag.

  Siffrorna är från årsskiftet 2017/2018 och överlag för år 2017 är det starka siffror som redovisas. Inte minst fastighetsportföljen har gett bolagen en ordentlig skjuts vad gäller den sammanlagda avkastningen och de senaste årens satsning på ökat fastighetsinnehav i portföljerna har betalat sig. Efter att Alecta länge dominerat positionen som största fastighetsägare får man, efter försäljningar av det utländska fastighetsinnehavet, se sig passerade av AMF där fastigheter har en stark position i portföljen.

  Det samlade fastighetsinnehavet 2017/2018 för: AFA, Alecta, AMF, Folksam, Kåpan, Länsförsäkringar, SEB Trygg Liv, Skandia, SPP, AP-fond 1–4 och 6.

  2017 ökade det totala förvaltade kapitalet med 226,2 (132,9) miljarder kronor. Fastighetsinnehavet ökade med 57,4 (22,8) miljarder och viktningen mot fastigheter ökade med 0,8 (0,3) procent. (2016 års resultat inom parentes)

  Redovisade marknadsvärden i portföljen, direktägda fastigheter där exkluderat, i bästa möjliga mån, är fastighetsinnehav i aktieportföljen, skog och mark samt investeringar i externa fastighetsfonder. Noterbart är att AP-fonderna redovisar eget kapital när det gäller fastighetsinnehavet i portföljen.

  Här hittar du hela sammanställningen. 

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • De ensammas minister

  Samhälle Ensamhet är en fråga som fler och fler tar på allvar, än har vi dock ingen minister i ämnet. Fastighetsnytt ställde några frågor till Tracey Crouch, den tidigare ministern för ensamhet i Storbritannien, om hur hon ser på rollen.

 • Prime Livings nyemissionsplaner går i stöpet

  Börs Prime Livings förslag om att ändra bolagsordningen och bemyndiga styrelsen att emittera aktier röstades ner på årsstämman. Den hårt prövade bostadsbyggaren har tidigare aviserat planer på att emittera aktier för upp till 400 miljoner kronor.

 • Acrinova planerar köp i Trelleborg

  Transaktioner Acrinova planerar köp av tre kommersiella fastigheter i Trelleborgs kommun. De berörda fastigheterna är Trävaren 3, Lavetten 38 samt Trävaran 12. 

 • ANNONS
  • Utvecklar bostäder i Huskvarna

   Bostäder APP Properties vinner en markanvisningstävling för bostadsområdet Fagerslätt i Huskvarna. Det vinnande förslaget, Fagerslätts Glänta, består av runt 50 nya lägenheter, fördelat på fyra olika hus. 

  • Catena hyr ut i Växjö

   Uthyrning Catena hyr ut till Alvestaglass AB i Växjö. Uthyrningen avser totalt 6700 kvadratmeter i fastigheten Postiljonen 1.

 • 150 nya bostäder på Frösön

  Bostäder - norr Nischer Propertier har tilldelats en markanvisning för fastigheten Tanken 1 på Frösön i Östersunds kommun. Detta möjliggör byggnationen av cirka 150 nya hyresrätter. 

 • ANNONS
 • NP3 gör offensiv nyemission

  Börs NP3 tar in 102 miljoner kronor i en riktad nyemission av preferensaktier för att kunna snabba på sin tillväxt.

 • Åsa Henninge till Akademiska Hus

  Rekrytering Åsa Henninge blir ny marknadsområdesdirektör på Akademiska hus. Hon kommer närmast från rollen som vd på Wästbygg Projektutveckling.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived