+
 • Så mycket fastigheter äger institutionerna

  PUBLICERAD 2019-03-12 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-03-14 08:34

  Kartläggningen är sedan tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 1, 2019. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  Fastigheter fortsätter att vara en bra investering i institutionernas portföljer med höga avkastningsnivåer. Fastighetsnytt har för tionde gången sammanställt fastighetsägandet hos 14 av våra pensions- och försäkringsbolag.

  Siffrorna är från årsskiftet 2017/2018 och överlag för år 2017 är det starka siffror som redovisas. Inte minst fastighetsportföljen har gett bolagen en ordentlig skjuts vad gäller den sammanlagda avkastningen och de senaste årens satsning på ökat fastighetsinnehav i portföljerna har betalat sig. Efter att Alecta länge dominerat positionen som största fastighetsägare får man, efter försäljningar av det utländska fastighetsinnehavet, se sig passerade av AMF där fastigheter har en stark position i portföljen.

  Det samlade fastighetsinnehavet 2017/2018 för: AFA, Alecta, AMF, Folksam, Kåpan, Länsförsäkringar, SEB Trygg Liv, Skandia, SPP, AP-fond 1–4 och 6.

  2017 ökade det totala förvaltade kapitalet med 226,2 (132,9) miljarder kronor. Fastighetsinnehavet ökade med 57,4 (22,8) miljarder och viktningen mot fastigheter ökade med 0,8 (0,3) procent. (2016 års resultat inom parentes)

  Redovisade marknadsvärden i portföljen, direktägda fastigheter där exkluderat, i bästa möjliga mån, är fastighetsinnehav i aktieportföljen, skog och mark samt investeringar i externa fastighetsfonder. Noterbart är att AP-fonderna redovisar eget kapital när det gäller fastighetsinnehavet i portföljen.

  Här hittar du hela sammanställningen. 

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived