+
Stefan Ingves Bild: Riksbanken
 • Lägre inflation i februari

  PUBLICERAD 2019-03-12 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-03-12 16:31

  Textstorlek

  Dela med andra

  Inflationstakten var lägre än väntat i februari, och klart under Riksbankens egen prognos. Det visar SCB:s nya siffror.

  Enligt KPIF var inflationstakten 1,9 procent i februari, och steg med 0,7 procent från januari till februari.

  Riksbankens prognosbana, som publicerades den 13 februari, pekade mot en KPI-inflation på 2,3 procent och KPIF-inflation på 2,4 procent i februari.

  – Det blir mer och mer uppenbart att Riksbankens beslut att höja reporäntan i december var feltajmat. Man valde att inte höja i oktober med motiveringen att man vill avvakta mer positiva signaler om inflationstrycket. Trots mer negativa signaler mellan oktober och decembermötet valde Riksbanken sedan ändå att höja reporäntan i december. Sedan dess har inflationen fallit under inflationsmålet. Och den underliggande inflationen rensad för energipriser ligger kvar på låga 1,4 procent. Det här blir mycket besvärligt för Riksbanken i ett läge när konjunkturen viker och kronan redan är rekordsvag, kommenterar SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

  Konsumentpriserna steg samtidigt 0,7 procent i februari jämfört med föregående månad, enligt SCB. KPI-inflationen var 1,9 procent.

  KPIF är Riksbankens målvariabel för inflationsmålet.

  Enligt SCB beror månadsförändringen främst på högre livsmedelspriser, samt högre priser på alkoholfria drycker, kläder, och högre transportkostnader.

  Inom gruppen livsmedel och alkoholfria drycker bidrog högre priser på grönsaker och inom transportkostnaderna bidrog högre drivmedelspriser.

  Prisökningar på hälso- och sjukvård, paketresor, restaurangbesök och logi samt ökade räntekostnader på egnahem bidrog också på uppsidan.

  Uppgångarna motverkades av lägre elkostnader.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived