+
Foto: Sverrir Thór.
 • Investeringar för 111 miljarder euro i Stockholm

  PUBLICERAD 2019-03-13 AV Ajda Dzambic
  UPPDATERAD: 2019-03-14 12:36

  Textstorlek

  Dela med andra

  De planerade byggprojekten i Stockholmsregionen har en total investeringsvolym på 111 miljarder euro fram till år 2040. Det redovisar Invest Stockholm i sin senaste rapport. Den motsvarande siffran i svenska kronor är runt 1170 miljarder.

  Den största investeringsandelen ligger i bostäder med en investeringsvolym på 60,7 miljarder euro. Dessutom sker infrastrukturinvesteringar i bland annat järnväg och tunnelbana med en investeringsvolym på 9,6 miljarder euro.

  – Vi är den nordiska ekonomins tillväxtmotor och en av de snabbast växande regionerna i Europa. Så om du är en global investerare som vill täcka Norden är Stockholm det självklara valet, säger Erik Krüger, vd för Invest Stockholm.

  De nya siffrorna visar på en stadig ökning sedan 2017, då investeringarna var värda 95 miljarder euro. Under 2015 uppgick investeringspotentialen till 83 miljarder euro.

  Rapporten från Invest Stockholm flaggar för att den förväntade byggvolymen i Stockholms län kommer kräva betydligt fler byggnadsarbetare än vad den regionala arbetskraften kan bidra med. Enligt uppskattningarna kommer runt 45 000 byggnadsarbetare att behövas för de prognostiserade projekten för 2019. I regionen finns endast runt 20 000 arbetstagare, vilket skapar ett underskott av 25 000 arbetare.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived