+
Michel Couillard. Foto: Anders Carlén.
 • Marknaden bromsar in i Nordamerika

  PUBLICERAD 2019-03-22 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-03-25 16:30

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Den nordamerikanska fastighetsmarknaden har med råge kommit igen sedan finanskrisen 2008, och både Kanada och USA har en stark tillväxt inom flera områden. Men nu pekar allt på en inbromsning.

  – Det blir förstås inte bättre av en politisk osäkerhet med nya tullar och hot om handelshinder från Donald Trump, säger Michel Couillard, blivande ordförande för intresseorganisationen CRE när vi träffar honom på Mipim.

  The Counselors of Real Estate, CRE, är en internationell intresseorganisation med säte i USA som består av experter från både den privata och offentliga sektorn inom samhällsbyggnad. Ordförandeskapet roterar med ett års intervall och 2020 tar kanadensaren Michel Couillard över rodret.

  – En av våra viktigaste funktioner är att vi årligen analyserar fastighetsbranschen och listar de tio största utmaningarna. Nytt för nästa år är att vi även kommer att komma med förslag på åtgärder, säger Michel Couillard som till vardags är koncernchef för Busac Real Estate med säte i Montreal.

  Busac har verksamhet på båda sidorna av gränsen och verkar inom segementen logistik, flerbostadshus och kontorsfastigheter – och Michel Couillard beskriver marknaderna som snarlika.

  – Människorna är desamma på båda sidorna gränsen, däremot går det snabbare i USA. Det är mindre regleringar och ett högre tempo där. Ska jag tala om någon slags kulturell olikhet så är det i så fall att kanadensare är lite mer “picky” när de väljer sitt boende.

  Ökad centralisering
  Fastighetskraschen 2008 slog hårt mot båda marknaderna, men idag är man tillbaka – och förbi.

  – De senaste tio åren har varit väldigt bra, särskilt inom kommersiella fastigheter. Även bostäder har återhämtat sig bra, i alla fall i Kanada. USA däremot kämpar fortfarande på.
  Enligt Michel Couillard talar mycket för att de båda länderna är på väg in i en lågkonjunktur de kommande åren och att det till viss del har att göra med den sittande presidentens politik.

  – De nya tullavgifterna mellan USA och Kanada leder till en osäker marknad som i sin tur påskyndar räntehöjningarna. Att helt skylla en kommande nedgång inom fastighetsbranschen på Donald Trump är inte rätt, men den amerikanska presidenten gör inte heller något för att stabilisera marknaden.

  Ur ett trendperspektiv tror Michel Couillard att man kommer att se en ökad centralisering i storstäderna – allt färre kommer att vilja pendla långt till sitt jobb.

  – Det ställer helt nya krav på våra stadskärnor, som idag många gånger består av kontorskomplex. Jag tror att vi kommer att se fler restauranger och affärer på centrala ytor samt att de som köper boenden i allt högre grad kommer att prioritera de omkringliggande områdena. Närhet till kommunikation, restauranger och grönområden kommer att bli avgörande.

  Logistikbyggnader blir kontor
  Även inom logistik ser han helt nya behov.

  – I takt med att e-handeln växer ökar också behovet på flexibla och automatiserade logistikbyggnader. De som finns tillgängliga idag är inte ändamålsenliga och mycket nytt kommer att byggas.

  Och för byggnaderna som är passé har han redan en plan.

  – Kontor och bostäder, ibland i kombination. Ofta är det här byggnader som ligger i nära anslutning till exempelvis flygplatser och där finns ett konstant behov av mer yta.

  Anders Carlén

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Hönan, ägget och vi andra

  Krönikor Den senaste artikeln jag läste handlade om befolkningsutvecklingen i Stockholm. Till synes obeskrivligt tråkigt, men besöket provocerades fram av Regionplanekontorets senaste statistik som visar ett trendbrott – att befolkningen i Stockholms län för första gången på länge minskade under 2018. Mild panik utbröt hemma hos undertecknad då dennes analyser i det dagliga arbetet ofta grundar sig i just befolkningsökningen, skriver Bojan Ticic.

 • Christer Larsson lämnar – ersättare klar

  Rekrytering, Syd Christer Larsson lämnar jobbet som stadsbyggnadsdirektör i Malmö i sommar. Marcus Horning, som idag har motsvarande roll i grannkommunen Lund, föreslås bli hans efterträdare. 

 • Convendum växer i Stockholm

  Uthyrning Convendum har tecknat två nya hyresavtal om totalt 11 200 kvadratmeter i Stockholm. Bolaget utökar sin etablering i Umami Park, i Sundbyberg och hyr ytterligare 6200 kvadratmeter. Dessutom etablerar bolaget en ny enhet om 5000 kvadratmeter på Kungsholmen.

 • ANNONS
 • Kronan rasar efter Riksbanksbesked

  Börs, Ekonomi Kronan försvagas kraftigt på torsdagen efter att Riksbanken lämnat räntan oförändrad och meddelat att man skjuter kommande räntehöjningar på framtiden. Risken är stor att kronan fortsätter tappa mark framöver.

 • ANNONS
 • Riksbanken skjuter upp höjning

  Börs, Ekonomi Riksbanken lämnar räntan oförändrad på torsdagen och skjuter upp tidpunkten för nästa höjning till i slutet av året eller i början av nästa år. Därefter väntas ökningstakten bli lägre än vad som angetts tidigare.

 • Rekord för Platzer

  Börs Platzers förvaltningsresultat ökade 20 procent i det första kvartalet till den högsta nivån någonsin för ett enskilt kvartal. Förbättringen var främst ett resultat av ökade hyresintäkter.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived