+
Gamla Bolagshotellet i Kiruna. Fotograf: Fredric Alm.
 • Hotell i nygammal tappning

  PUBLICERAD 2019-03-22 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2019-03-22 14:18

  Textstorlek

  Dela med andra

  Bolagshotellet i Kiruna kommer att återuppföras utifrån 1925 års ritningar. LKAB och Peab ska nu starta den första fasen i en samverkansentreprenad.

  Det nya Bolagshotellet kommer att påminna om den gamla byggnaden utvändigt. Invändigt blir det en byggnad som anpassas till modern standard. Det ursprungliga Bolagshotellet uppfördes 1901 och behövde avvecklas från sin ursprungliga placering på grund av att gruvbrytningen i Kiruna.

  Planen var ursprungligen att flytta hotellet till en ny plats vid berget Luossavaara i Kiruna, tillsammans med andra kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Det visade sig dock inte vara möjligt då dokumentationsunderlag och faktisk konstruktion inte stämde överens och en flytt skulle innebära för stora risker. Att utgångspunkten för nybyggnationen är 1925 års utseende beror på att det är de tidigaste ritningar som finns bevarade av hotellet, och att det var innan hotellet började byggas om och till.

  – Vi vill bevara känslan från det tidigare hotellet och tillföra de möjligheter som dagens teknik innebär. Bolagshotellet har varit ett landmärke för Kirunaborna och samtidigt en aktiv och mycket betydelsefull del av LKAB:s verksamhet under nästan 120 år. Det arvet vill vi att den nya byggnaden ska överta, säger Tjabba Nordanfjäll, senior projektledare på LKAB:s samhällsomvandlingsenhet.

  Markarbeten kommer att påbörjas under hösten 2019 och planen är att det nya hotellet ska vara klart för möblering och inflyttning i september 2021.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived