+
 • Högkonjunkturen bromsar in

  PUBLICERAD 2019-03-27 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2019-03-27 16:26

  Textstorlek

  Dela med andra

  Konjunkturinstitutet konstaterar i sin senaste konjunkturprognos att svensk ekonomi har gått in i en avmattningsfas och BNP växer med 1,5 procent i år, enligt prognosen.

  Företag och framför allt hushåll har blivit mindre optimistiska. Samtidigt är resursutnyttjandet på arbetsmarknaden fortsatt högt. Trots det spår man att löneutvecklingen blir måttlig och inflationen blir lägre än 2 procent i år.

  På hemmamarknaden minskade bostadsinvesteringarna i fjol. Även om priserna stabiliserats något så har antalet påbörjade lägenheter fortsatt minska jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Konjunkturinstitutet tror därför att bostadsinvesteringarna sjunker även i år för att sedan stabiliseras nästa år. Svaren i Konjunkturbarometern visar att hushållen blivit mer pessimistiska.

  Konjunkturinstitutet räknar med att Riksbanken höjer reporäntan vid årsskiftet men avvaktar sedan med ytterligare höjningar till 2021.

  Om bilden står sig framöver kan det finansiella sparandet behöva stärkas för att värna överskottsmålet, menar Konjunkturinstitutet. Utrymmet för ofinansierade reformer i vårändringsbudgeten bedöms vara obefintligt, givet att överskottsmålet beaktas.

  Prognosen förutsätter att Storbritannien inte lämnar EU utan ett avtal.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived