+
Bild: Riksbanken
 • Heimstaden köper för 14,6 miljarder

  PUBLICERAD 2019-03-27 AV Ajda Dzambic
  UPPDATERAD: 2019-03-27 16:37

  Textstorlek

  Dela med andra

  Heimstaden har tecknat avtal om att förvärva fastigheter i Nederländerna för totalt 1,4 miljarder euro, motsvarande cirka 14,6 miljarder kronor. Dessutom kommer bolaget överlåta fastigheter och avtal om produktion av fastigheter i Danmark och Sverige till koncernbolaget Heimstaden Bostad.

  Fastighetsportföljen i Nederländerna består av totalt 536 bostadsfastigheter, som inhyser totalt 9544 lägenheter. Den totalt ytan uppgår till 805 900 kvadratmeter, varav runt 793 900 kvadratmeter är bostadsyta och cirka 12 100 kvadratmeter är kommersiella ytor. Hyresintäkterna uppgår till runt 76 miljoner euro per år. De förvärvade fastigheterna är utspridda över Nederländerna med viss koncentration i Randstadsregionen. Tillträde beräknas ske den 1 maj.

  – Nederländerna har under en tid varit en uppenbar marknad för oss att gå in i och efter vårt första förvärv i oktober 2018 har vi varit dedikerade att hitta nya potentiella förvärv. Denna portfölj ger oss en unik position med betydande exponering mot en mycket gynnsam bostadsmarknad med starka makroekonomiska grunder och betydande nationellt underskott av lägenheter, säger Christian Fladeland, CIO på Heimstaden.

  – Detta förvärv är en uppenbar möjlighet för Heimstaden att etablera ett betydande avtryck i en marknad med starka grunder, som varit på vår radar en längre tid, och med operativa stordriftsfördelar från dag ett, säger Patrik Hall, vd på Heimstaden.

  Genom förvärvet blir Heimstaden den tredje största privata bostadsfastighetsägaren i Nederländerna.

  Heimstaden överlåter, genom försäljning av aktier i dotterbolag, förvaltade fastigheter och pågående fastighetsprojekt i Danmark och Sverige om drygt 16,2 miljarder kronor till Heimstaden Bostad. De överlåtna förvaltningsfastigheterna har ett fastighetsvärde om 4797 MSEK och de kommande fastighetsprojekten har ett värde på 11 450 MSEK. Hyresintäkterna uppgår årligen till 221 miljoner kronor.

  Bolaget har vidare även utsett Carnegie Investment Bank och Swedbank som finansiella rådgivare för att undersöka förutsättningarna för Heimstaden att emittera hybridobligationer med evig löptid på den nordiska kapitalmarknaden.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Wihlborgs miljardsäljer i Lund

  Transaktioner Wihlborgs säljer fastigheten Landsdomaren 6 i Lund till Intea Fastigheter. Köpeskillingen uppgår till 1,4 miljarder kronor. 

 • Spår affärer för 150 miljarder 2019

  Fastighetsmarknad Trots att många spår lågkonjunktur och nedgångar har transaktionsmarknaden för fastigheter börjat starkt under 2019. Även om antalet avslut varit något färre än tidigare, har flera av dem varit stora. Mikael Söderlundh från Pangea och Newsecs Alexandra Lövgren spår ett starkt transaktionsår även 2019, bland annat genom ett antal större strukturaffärer. 

 • Bonava förstärker organisationen

  Rekrytering Bonava har utsett Carl Rietz till Senior Vice President för den nya funktionen Processes & Technology. Bolaget förstärker även organisationen med en ny IR-chef och presschef. 

 • ANNONS
  • Tre nya hyresgäster i Gamlestads Brygga

   Uthyrning väst Peab har tecknat tre hyresavtal i projektet Gamlestads Brygga i Göteborg. Hyresgästerna är godisbutiken 4-gott, Fastighetsbyrån och Pressbyrån. Colliers International har agerat rådgivare vid samtliga uthyrningar. 

  • Citycon rekryterar tre

   Rekrytering Citycon utökar inom uthyrning och rekryterar Tobias Rönnberg, Elias Söderström och Jonatan Westerblom. Samtliga kommer att arbeta med uthyrning av de kommersiella lokalerna i bolagets nio svenska köpcentrum. 

 • Negativ nettouthyrning för Castellum

  Börs Castellums förvaltningsresultat steg 9 procent i det första kvartalet med stöd av stigande hyresintäkter men nettouthyrningen var negativ till följd av svagare hyresmarknad.

 • ANNONS
 • Säljer till staten för halv miljard

  Transaktioner Ratos säljer sin fastighet Stockholm Lejonet 4 i regeringskvarteren till staten. Man har sedan ett tag bedrivit förhandlingar med Statens Fastighetsverk och har nu nått en överenskommelse.

 • Tobias Bjurling ny CFO på Svevia

  Rekrytering Tobias Bjurling har utsetts till ny ekonomi-och finanschef på Svevia. Han efterträder Åsa Neving, som gått över till rollen som CFO på Bravida.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived