+
 • Derninger: Oscar Properties en svart låda

  PUBLICERAD 2019-03-20 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2019-03-20 17:55

  Textstorlek

  Dela med andra

  (Uppdaterad med kommentar från Oscar Properties)

  Det är inte möjligt för utomstående att dra några slutsatser kring hur Oscar Properties kommer klara sina skuldåtaganden framöver till följd av otillräcklig informationsgivning. Man kan därför fråga sig om bolaget kan ha brutit mot marknadsmissbruksförordningen.

  Det skriver Hans Derninger, grundare av rådgivnings- och investeringsfirman Creopretium, i en analys.

  Derninger noterar att Oscar Properties har räntebärande skulder på drygt 1,7 miljarder kronor, exklusive ett förlagslån om 175 miljoner kronor, varav drygt 1,1 miljarder förfaller till betalning redan under 2019.

  Med tanke på förfalloprofilen är det viktigt för investerare att få en bild av hur mycket kontanter bolaget kommer få in framöver. Hans Derninger efterlyser därför mer information kring hur mycket pengar bolaget väntas dra in från de 754 enheter som färdigställdes under 2018.

  – Detta är väsentlig information för investerare. Utan den informationen är det en svart låda. Det är omöjligt för en utomstående att att skapa sig en bild av sannolikheten för att Oscar Properties lyckas refinansiera sina skulder med förfall under 2019. I detta hänseende kan man fråga sig huruvida styrelsen har brutit mot marknadsmissbruksförordningen artikel 17, skriver han.

  En fråga som Derninger ställer sig är hur många av de 754 enheterna som färdigställdes 2018 som sålts till köpare som inte kommer kunna fullfölja ingångna avtal.

  – Derningers klagomål, att det är svårt att veta hur många som inte kan betala vid tillträde, kommenterade vi i vd-ordet för Q4-rapporten som kom för ett par veckor sedan, i den framgår också hur många bostäder som är sålda i pågående projekt och försäljningsintäkter för året. I övrigt rapporterar vi enlighet med International Financial Reporting Standards (IFRS), skriver Monica Nygren, Kommunikationsansvarig på Oscar Properties, i ett mejl till Fastighetsnytt.

  Vidare noterar Derninger att information rörande kommande utdelningar på bolagets preferensaktier lyste med sin frånvaro i bokslutskommunikén för 2018. Året innan angavs utdelningen på preferensaktien till 20 kronor per år och utdelningen på preferensaktien av serie B till 5 kronor per år.

  –Om styrelsens förslag är att ställa in utdelningen för preferensaktier värda cirka 45 miljoner kronor, så kan det betraktas som en indikation på att cash conversion i sig inte kommer räcka till för att möta skuldförfallen 2019, skriver Derninger.

  Enligt Monica Nygren kommer frågan om utdelningar kommuniceras i underlaget till bolagsstämman.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived