+
 • “Flyttkedjor fungerar inte”

  PUBLICERAD 2019-03-18 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-03-18 14:56

  Textstorlek

  Dela med andra

  Ett argument för nybyggda, ofta dyrare, bostäder är att de skapar flyttkedjor som gör att de nya bostäderna kommer alla till del. Men enligt en ny rapport saknas belägg för att flyttkedjor faktiskt fungerar.

  Rapporten är framtagen av Malmö universitet på uppdrag av Region Stockholm, Skåne och Göteborg

  Rapporten visar två huvudsakliga slutsatser. Den första är att det saknas belägg för att kedjorna nåt hushåll med låga inkomster, som står utanför bostadsmarknaden. Flyttkedjorna bryts istället, innan de billiga lägenheterna når dessa hushåll.

  Den andra slutsatsen är att nyproduktion bör ske med variation vad gäller storlek, läge och prisbild samt med olika upplåtseleformer.

  – Bostadsbehovet i Stockholmsregionen är rekordstort. Regionplaneringen behöver i hög grad inriktas på ett ökat byggande, utifrån invånarnas behov. Region Stockholm har flera viktiga uppdrag kopplat till detta. Vi ska fortsätta att utreda hur vi når en ökad rörlighet på bostadsmarknaden och identifiera hinder för förtätning och nybyggande. Dessutom ska vi i samarbete med Stockholms stad och Storsthlm ta initiativ till regionala bostadssamtal om hur problemen på bostadsmarknaden bäst kan mötas, säger Hanna Wiik, chef för tillväxt- och regionplaneförvaltningen.

  Redaktionen

  3 kommentarer

  1. Rebecca Rubin 2019-03-19

   Super intressant!
   Ska bli spännande läsning.

   Reply

  2. Johan 2019-03-19

   Intressant! Kan ni länka till rapporten?

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived