+
 • Fler oroade över värdeutvecklingen på bostäder

  PUBLICERAD 2019-03-20 AV Ajda Dzambic
  UPPDATERAD: 2019-03-20 13:26

  Textstorlek

  Dela med andra

  En av fyra svenska bostadsägare oroas över att värdet på den egna bostaden ska sjunka. En ökning från 2018 då samma siffra landade på 19 procent. Det visar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings undersökning Bostadskollen.

  Det segment som är mest oroade är bostadsägare mellan 18-29 år, där hälften av bostadsägarna oroas över värdeutvecklingen. Även här har andelen ökat från 2018, från 40 till 47 procent. I kontrast till de siffrorna uppger endast 17 procent av bostadsägarna över 65 år att de är oroade.

  – Det har varit ett händelserikt år på bostadsmarknaden. Förutom osäkerhet kring regeringsbildningen och fortsatt hårda kreditvillkor har reporäntan höjts för första gången sedan 2011. Det är främst därför andelen bostadsägare som är oroliga för värdeutvecklingen på deras bostad ökat senaste året, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

  Statistik från SCB visar att många unga tvingas bo kvar hos sina föräldrar och resulterar således i att andelen unga som äger sitt boende minskar. Etableringsåldern har gått upp från 21 år, 1985 till 29 år idag. Andelen unga mellan 25-34 år som äger sitt boende har minskat från 43 procent, under 1980/1981 till 24 procent år 2016/2017.

  – När unga tvingas bo kvar hos sina föräldrar och när andelen som äger sitt boende nästan halverats är det tydliga tecken på att bostadsmarknaden behöver reformeras med åtgärder som ökar rörligheten. Här bör insatser riktade till unga bostadsköpare vara i fokus, såsom sänkt flyttskatt och subventionerat bosparande, säger Marcus Svanberg.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived