+
Erik Thedéen, generaldirektör, Finansinspektionen. Foto: FI.
 • FI: Amorteringskravet har önskad effekt

  PUBLICERAD 2019-03-27 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-03-27 16:05

  Textstorlek

  Dela med andra

  Hushållen har fortsatt stora skulder – men nya bolånetagare amorterar, lånar mindre och köper billigare bostäder. Det konstaterar Finansinspektionen i sin årliga bolånerapport.

  I rapporten analyseras bland annat konsekvenserna av det skärpta amorteringskravet. FI-analysen visar att andelen låntagare med stora skulder i förhållande till sin inkomst har minskat.

  – Allt fler hushåll amorterar. Det är en förändring som har skett de senaste fem åren. Vi ser tecken på en ny amorteringskultur. Det innebär att hushållens motståndskraft ökar, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

  Anlaysen visar att nya bolånetagare lånar mindre än vad de skulle gjort utan det skärpta amorteringskravet, och att de dessutom köper billigare hushåll.

  Eftersom relativt få, enligt analysen, påverkas av det skärpta kravet blir effekterna ganska små: nya bolånetagare köper bostäder som i genomsnitt är 1,1 procent billigare och lånar i genomsnitt 1,5 procent mindre till följd av det skärpta amorteringskravet.

  I övrigt konstaterar FI att hushållens skulder under lång tid ökat snabbare än de disponibla inkomsterna, en viktig orsak till de är de snabbt stigande bostadspriserna.

  Under 2018 dämpades den genomsnittliga skuldkvoten hos nya bolånetagare, dessutom minskade andelen låntagare med en hög skuldkvot.

  Den genomsnittliga belåningsgraden ökade dock hos nya bolånetagare, efter att ha minskat under flera år. En fortsatt hög andel av nya bolånetagare har en hög skuld i förhållande till sin inkomst eller i förhållande till sin bostads värde.

  Andelen hushåll som amorterar på sitt bolån har ökat under flera års tid. Dessutom ökade amorteringarnas storlek och fler nya låntagare med hög skuldkvot amorterade under 2018.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stockholms smartaste hus klara

  Bostäder, Hållbarhet Enkla, ytsnåla och klimatsmarta. Så beskrivs Stockholms första flerfamiljshus i Norra Djurgårdsstaden som genererar mer energi än de förbrukar. “Förutsättningarna har inte varit de bästa men vi har kämpat järnet för att nå målet”, säger Johan Thorstensson, projektansvarig på Incoord.  

 • 4500 nya bostäder i Stora Sköndal

  Bostäder Tidigare i veckan tog den grönblåa majoriteten i Stockholms stad beslut om stadsutvecklingsplanen för totalt 4871 nya bostäder. Av dessa ingår 4500 bostäder i området Framtidens Stora Sköndal, där cirka hälften kommer bli hyresrätter. 

 • Nya ordföranden för Första och Tredje AP-fonden

  Rekrytering Regeringen har utsett Urban Hansson Brusewitz som ny ordförande i Första AP-fondens styrelse samt Christina Lindenius som ny ordförande i Tredje AP-fondens styrelse. Vidare har regeringen även utsett tre nya vice ordförande och totalt 12 nya ledamöter i de sex AP-fondstyrelserna. 

 • ANNONS
 • Besqab säljer för halv miljard i Uppsala

  Transaktioner Besqab kommer uppföra och sälja ett bostadsprojekt innehållande 253 hyresrätter i Uppsala. Köpare är NREP och affären uppgår till 493 miljoner kronor.  

 • ANNONS
 • Amasten rusar på börsen efter Urbanoköp

  Börs, Transaktioner Amasten köper Urbano från ICA-handlarnas Förbund för 2,8 miljarder kronor på kassa- och skuldfri basis, vilket är i linje med avsiktsförklaringen som undertecknades i början av maj. Amastens aktie stiger 10 procent på beskedet.

 • Oförändrad byggtakt under första kvartalet

  Bostäder Preliminärt påbörjades nybyggnation av totalt cirka 13 400 nya bostäder under det första kvartalet 2019. Det är nästan lika många som under motsvarande kvartal förra året, då påbörjades bygget av 13 665 bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived