+
Pål Ahlsén, Akelius Foto: Sverrir Thór.
 • Akelius: “20 procent över bokfört värde”

  PUBLICERAD 2019-03-18 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2019-03-19 16:38

  Textstorlek

  Dela med andra

  Som tidigare framkommit på Fastighetsnytt på måndagen har Akelius Residential sålt ett stort bestånd bostäder i Tyskland för 7,2 miljarder kronor.

  I och med försäljningen lämnar bolaget regionerna Köln-Düsseldorf och Frankfurt-Mainz. Tyskland är dock alltjämt det land där man har störst närvaro, med ett samlat fastighetsvärde på cirka 4 miljarder euro i Berlin, Hamburg och München.

  I samtal med Fastighetsnytt säger Pål Ahlsén, vd för Akelius Residential, att bolaget vill höja sin rating till BBB+ och då är det bästa sättet att sänka belåningen i bolaget.

  – Att vi väljer att sälja just detta bestånd beror på några saker. Nummer ett att de städer vi nu lämnar inte växer lika fort som exempelvis Stockholm eller Toronto och marken blir mer värd vid snabb tillväxt. En annan viktig aspekt är att priserna i Tyskland är väldigt höga just nu och vi sålde beståndet till ett pris som översteg bokfört värde med 20 procent. Dessa två aspekter väger tyngst men en tredje viktig aspekt är att det inte finns mycket att köpa i de städer vi nu lämnar, möjligheterna att växa är alltså begränsade, säger Pål Ahlsén.

  Köpare är Deutsche Wohnen, som är Tysklands näst störste bostadsägare efter Victoria Park-ägaren Vonovia. Enligt Pål Ahlsén har Deutsche Wohnen primärt fokus på Berlin men äger även en del bostäder i Köln-Düsseldorf samt i Frankfurt-regionen.

  – Vi gick ut med en teaser strax innan jul till 237 investerare och fick ett femtontal seriösa bud varav Deutsche Wohnens var ett.

  Den aktuella affären är Akelius andra stora försäljning på kort tid. Strax innan jul sålde bolaget 2 340 lägenheter i Haninge och Mölndal till Victoria Park för 4,7 miljarder kronor. I båda affärerna är motiveringen att man vill minska belåningen i bolaget men hur långt har man kommit.

  – Vi frånträder båda bestånden under andra kvartalet och jag bedömer att med dessa två transaktioner har vi nått vårt mål om en belåningsgrad under 40 procent. Om det räcker till ett kreditbetyg om BBB+ får vi se se, kreditinstituten ger aldrig prognoser, säger Pål Ahlsén.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Hönan, ägget och vi andra

  Krönikor Den senaste artikeln jag läste handlade om befolkningsutvecklingen i Stockholm. Till synes obeskrivligt tråkigt, men besöket provocerades fram av Regionplanekontorets senaste statistik som visar ett trendbrott – att befolkningen i Stockholms län för första gången på länge minskade under 2018. Mild panik utbröt hemma hos undertecknad då dennes analyser i det dagliga arbetet ofta grundar sig i just befolkningsökningen, skriver Bojan Ticic.

 • Christer Larsson lämnar – ersättare klar

  Rekrytering, Syd Christer Larsson lämnar jobbet som stadsbyggnadsdirektör i Malmö i sommar. Marcus Horning, som idag har motsvarande roll i grannkommunen Lund, föreslås bli hans efterträdare. 

 • Convendum växer i Stockholm

  Uthyrning Convendum har tecknat två nya hyresavtal om totalt 11 200 kvadratmeter i Stockholm. Bolaget utökar sin etablering i Umami Park, i Sundbyberg och hyr ytterligare 6200 kvadratmeter. Dessutom etablerar bolaget en ny enhet om 5000 kvadratmeter på Kungsholmen.

 • ANNONS
 • Kronan rasar efter Riksbanksbesked

  Börs, Ekonomi Kronan försvagas kraftigt på torsdagen efter att Riksbanken lämnat räntan oförändrad och meddelat att man skjuter kommande räntehöjningar på framtiden. Risken är stor att kronan fortsätter tappa mark framöver.

 • ANNONS
 • Riksbanken skjuter upp höjning

  Börs, Ekonomi Riksbanken lämnar räntan oförändrad på torsdagen och skjuter upp tidpunkten för nästa höjning till i slutet av året eller i början av nästa år. Därefter väntas ökningstakten bli lägre än vad som angetts tidigare.

 • Rekord för Platzer

  Börs Platzers förvaltningsresultat ökade 20 procent i det första kvartalet till den högsta nivån någonsin för ett enskilt kvartal. Förbättringen var främst ett resultat av ökade hyresintäkter.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived