+
 • Vilken plats kommer coworking och coliving att ta?

  PUBLICERAD 2019-02-07 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-02-11 09:03

  Artikeln är även publicerad i Fastighetsnytt nummer 1, 2019 där just fenomenet “CO” är temat. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  Coworking och coliving har seglat upp som en av de starkaste trenderna på fastighetsmarknaden just nu. Vi har frågat fem branschrepresentanter hur de tror att trenden utvecklar sig framåt.

  Christoffer Börjesson, Chief Digital Officer, Fastighetsägarna

  Både coworking och coliving kommer vara en liten del av den totala marknaden. Coworking kommer vara komplement i stadsbilden för en specifik målgrupp som söker mer flexibla kontrakt och ytor.


  Coliving ser jag mer som konceptboende till olika målgrupper. Att fastighetsägare kan erbjuda mer flexibilitet och målgruppsanpassat är en av branschens största transformationer. Men koncepten kommer inte ersätta dagens kontor och bostäder.

  Cecilia Gunnarsson, analyschef, JLL


  Drivet av främst kravet på flexibilitet understött av tekniska möjligheter så har stocken av flexibla kontorslösningar ökat globalt, såväl som i Europa och Sverige och ökningstakten har accelererat under 2018. Under nästkommande år förväntar vi oss att se flera nyöppningar av denna typ av kontorslösning, både av ägare som utvecklar sina egna koncept samt operatörer. Även om andelen flexibla kontorsytor fortsatt är väldigt liten i förhållande till den totala kontorsstocken, ska det bli intressant att följa utvecklingen av konceptet och vilken påverkan det har på ägare, investerare och hyresgäster framöver och speciellt om marknaden börjar vika något på sikt.

  Magnus Svantegård, Stronghold Invest & Senior Rådgivare, Datscha


  Vi är övertygade om att CoWorking (eller rättare sagt Space-As-A-Service) kommer att utgöra 30 procent av kontorsmarknaden inom 10 år. Vi ser en utveckling där allt fler hyresgäster värderar att direkt få ett fungerande kontor (de vill inte upphandla kaffeapparater etcetera) med flexibla villkor, men den största påverkan ser vi kommer från att allt större bolag vill komma åt flexibiliteten med att kunna hyra ut överyta.

  Anna Broman, bostadspolitisk expert, Sveriges Byggindustrier


  När fler frilansar och fler handlar på nätet förändrar det stadsbilden och ökar behovet av mötesplatser i stadsmiljön. Det behöver man ta hänsyn till i planering och projektering av nya byggnader. Att möjliggöra för fler att bo tillsammans är ett sätt att möta bostadsbristen och svårigheten för unga vuxna att ta sig in på bostadsmarknaden. Det kommer att krävas en ökad flexibilitet i byggreglerna för att förenkla för den här typen av lösningar.

  Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör, Wallenstam


  Vi tycker att coworkingkonceptet med den flexibla uthyrningsformen för lokaler är intressant, och tror mycket på det. Exakt vilken position det kommer att ta i framtiden är svårt att uttala sig om men vi tror som sagt på det och har valt att investera i Convendum som har ett välutvecklat koncept med ett attraktivt erbjudande. Vi ser synergier och intressanta möjligheter i att våra verksamheter kommer närmare varandra.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Hönan, ägget och vi andra

  Krönikor Den senaste artikeln jag läste handlade om befolkningsutvecklingen i Stockholm. Till synes obeskrivligt tråkigt, men besöket provocerades fram av Regionplanekontorets senaste statistik som visar ett trendbrott – att befolkningen i Stockholms län för första gången på länge minskade under 2018. Mild panik utbröt hemma hos undertecknad då dennes analyser i det dagliga arbetet ofta grundar sig i just befolkningsökningen, skriver Bojan Ticic.

 • Christer Larsson lämnar – ersättare klar

  Rekrytering, Syd Christer Larsson lämnar jobbet som stadsbyggnadsdirektör i Malmö i sommar. Marcus Horning, som idag har motsvarande roll i grannkommunen Lund, föreslås bli hans efterträdare. 

 • Convendum växer i Stockholm

  Uthyrning Convendum har tecknat två nya hyresavtal om totalt 11 200 kvadratmeter i Stockholm. Bolaget utökar sin etablering i Umami Park, i Sundbyberg och hyr ytterligare 6200 kvadratmeter. Dessutom etablerar bolaget en ny enhet om 5000 kvadratmeter på Kungsholmen.

 • ANNONS
 • Kronan rasar efter Riksbanksbesked

  Börs, Ekonomi Kronan försvagas kraftigt på torsdagen efter att Riksbanken lämnat räntan oförändrad och meddelat att man skjuter kommande räntehöjningar på framtiden. Risken är stor att kronan fortsätter tappa mark framöver.

 • ANNONS
 • Riksbanken skjuter upp höjning

  Börs, Ekonomi Riksbanken lämnar räntan oförändrad på torsdagen och skjuter upp tidpunkten för nästa höjning till i slutet av året eller i början av nästa år. Därefter väntas ökningstakten bli lägre än vad som angetts tidigare.

 • Rekord för Platzer

  Börs Platzers förvaltningsresultat ökade 20 procent i det första kvartalet till den högsta nivån någonsin för ett enskilt kvartal. Förbättringen var främst ett resultat av ökade hyresintäkter.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived