+
Vallastaden. Foto: Linköping kommun.
 • Vallastaden fortsätter att växa efter boexpon

  PUBLICERAD 2019-02-08 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-02-08 15:34

  Textstorlek

  Dela med andra

  I Vallastaden i Linköping fortsätter marktilldelningen efter den stora boexpon 2017. Området fortsätter att präglas av mångfald bland både byggherrar och boendeformer.

  I september 2017 utlystes en ny tävling om marktilldelning i Vallastaden och i augusti 2018 stod det klart att 7 av de 17 byggherrar som tävlat hade tilldelats mark på området. Likt föregående markanvisningstävlingar har olika kvalitetskriterier använts.

  – Vi har gjort vissa justeringar från tidigare, eftersom såväl marknaden som stadsdelen blir mättade på vissa saker. Till exempel har Linköpings universitet signalerat att de inte har tillräckligt med studenter för att kunna starta upp fler forskningsprojekt i samarbete med byggherrar, säger Anna Lindén, projektledare för Vallastaden, vid Linköpings kommun.

  Har tävlat med låg hyra
  För första gången har två byggherrar tävlat med låg hyra och flera stycken kommer att bygga i trä. Liksom tidigare handlar det främst om små byggrätter, något som bidrar till mångfalden i Vallastaden. Anna Lindén upplever inte att de små byggrätterna leder till att stora byggherrar väljer bort Vallastaden i någon större utsträckning.

  – Peab har ju till exempel byggt här innan. Sedan har Heimstaden fått större byggrätter via politiken och ska bygga 100 respektive 70 bostäder. Men de små byggrätterna gör det möjligt för mindre företag och byggande arkitekter att bygga i området.

  Naturligt nog blir det mer för kommunen att göra, med fler aktörer att göra uppföljning hos.

  – Men det bidrar till stadsdelen på ett ovärderligt sätt och det är också roligt, säger Anna Lindén.

  Politikerna är nöjda
  Muharrem Demirok (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, berättar att politikerna i kommunen är otroligt nöjda med Vallastaden.

  – Sedan Vallastaden byggdes är småskalighet inte längre en lika kontroversiell fråga som det var tidigare. Vi har kunnat visa att det går att bygga snabbt och i stora volymer på många små tomter, säger han.

  Just nu pågår ett idéarbete kring fortsättningen på Vallastaden. När området ska byggas ut mot universitet och centrum tar man med sig grundtankarna från expoområdet.

  – Småskaligheten ska finnas kvar. Sedan definierar vi det inte som att vi ska fortsätta bygga på exakt samma sätt, säger Muharrem Demirok som också skickar med ett budskap till andra kommuner.

  – Var inte rädda för att använda den verktygslåda som kommunen besitter. Man hör ofta att kommuner efterfrågar fler verktyg från staten, men det behövs inte. Det går att göra väldigt mycket.

  Fakta: De ska bygga i Vallastadens nya etapp
  Involvement Group: 6 radhus med hyresrätt.
  Urban Properties Holding: 20 hyreslägenheter.
  A-gruppen i Sverige: 15 bostadsrättslägenheter.
  Inkluderande Fastigheter: 20 hyreslägenheter.
  Astate Fastighetsutveckling: 20 bostadsrättslägenheter.
  Axelsson och Hedlund: 4 radhus med äganderätt.
  Tinnerö Invest: 4 radhus med äganderätt.

  Dessutom har sex radhustomter sålts till privatpersoner via mäklare. Heimstaden har tilldelats byggrätter från politiskt håll för 70 respektive 100 lägenheter och Sankt Kors bygger ett nytt parkeringshus.

  Anders Siljevall

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived