+
 • Tror på starkt 2019

  PUBLICERAD 2019-02-08 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2019-02-08 13:45

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  I sin senaste rapport förutspår Pangea Property Partners ett starkt 2019 för den nordiska transaktionsmarknaden trots att de globala konjunkturutsikterna ser svagare ut.

  Hot finns dock i form av högre räntor, svagare hyresutveckling på vissa delmarknader och lägre bostadsbyggande.

  Transaktionsvolymen på den europeiska fastighetsmarknaden backade med 15 procent under 2018, men ökade i Norden till 43 miljarder euro, vilket är den näst högsta nivån någonsin. Pangea  förutspår även ett starkt 2019 med en transaktionsvolym runt 40 miljarder euro, delvis drivet av större strukturaffärer och fortsatt inflöde av utländskt kapital.

  – Världsekonomin är på väg in i ett nytt skede med lägre tillväxt och geopolitisk osäkerhet. I det läget framstår den stabila nordiska marknaden som attraktiv. Samtliga länder uppvisar starka statsfinanser, konkurrenskraftig tillväxt och arbetsmarknader som går på högvarv, i kombination med svaga valutor, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners, i ett pressmeddelande.

  Utländska köpare stod för nästan 40 procent av den nordiska transaktionsvolymen under 2018 och nettoinflödet av utländskt kapital uppgick till 5,7 miljarder euro.

  – Vi ser bland annat ett starkt intresse från amerikanska och tyska investerare som gynnas av att den svenska kronan har blivit 20–40 procent billigare under de senaste åren, tillägger Mikael Söderlundh.

  I rapporten analyseras också vilka effekter som den nya regeringsbildningen kommer att ha på den kommersiella fastighetsmarknaden. En av nyckelfaktorerna är bostadsproduktionen som bedöms minska framöver.

  – Många bostadsutvecklare ser kraftigt fallande försäljningsvolymer och det testas en uppsjö av olika finansieringsstrukturer och boendekoncept just nu på marknaden, säger Joakim Arvius, partner på Pangea Property Partners.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Bostadsbyggandet minskar

  Bostäder Bostadsbyggandet i landet fortsätter att minska både i år och nästa år enligt en ny rapport från Boverket. Störst tillbakagång sker i Stockholm.

 • Stabilitetsrådet lyfter fram risker i fastighetssektorn

  Börs, Ekonomi Kommersiella fastighetsbolag har blivit mer räntekänsliga och bankerna behöver därför hålla mer kapital för att täcka riskerna i den utlåningen. Den slutsatsen drog det Finansiella stabilitetsrådet vid sitt senaste möte som hölls i förra veckan.

 • Pandox miljardköper i Tyskland

  Transaktioner Pandox har tecknat avtal om förvärv av tre hotellfastigheter i Tyskland. Transaktionsvärdet uppgår till cirka 103 miljoner euro, motsvarande drygt 1 miljard kronor. Säljare är HR Group.

 • ANNONS
 • Hemfosa investerar 650 miljoner i Eskilstuna

  Transaktioner Hemfosa ökar sin närvaro i Eskilstuna genom förvärvet av tre centralt belägna fastigheter i staden från Akelius. Det rör sig om kontor samt lokaler för utbildningsverksamhet och affären görs till ett underliggande fastighetsvärde om drygt 650 miljoner kronor. Tillträde har ägt rum.

 • ANNONS
 • Ny vd på Vasakronan närmar sig

  Fastighetsmarknad, Rekrytering Den 11 april meddelade Vasakronan att vd Fredrik Wirdenius lämnar bolaget efter 12 år. Bolagets styrelseordförande Ulrika Francke säger till Fastighetsnytt att man söker en person som förstår att bolaget är “hela Sveriges” fastighetsbolag. 

 • Hemfosa köper i Mariestad för 274 miljoner

  Transaktioner Hemfosa har köpt en fastighet med 25 olika byggnader i centrala Mariestad för 274 miljoner kronor. I de olika bygganderna, som har en total uthyrningsbar yta om 26 700 kvadratmeter inrymms skolor, vårdlokaler och kriminalvårdsanstalt.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived