+
 • Skanska rasar Peab rusar efter rapporter

  PUBLICERAD 2019-02-08 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2019-02-08 09:45

  Textstorlek

  Dela med andra

  Skanska faller tungt på börsen efter att bolaget levererat ett lägre resultat under förväntningarna och oväntat sänkt utdelningen. Peab går däremot starkt efter att ha slagit resultatförväntningarna och höjt utdelningen.

  Därmed fortsätter det senaste årets tendens att Skanska och NCC överraskar negativt på ett eller annat sätt medan Peab alltmer framstår som klassens ljus. NCC chockade ju marknaden i förra veckan genom att halvera utdelningen.

  Skanska backar 8 procent på fredagsförmiddagen medan Peab stiger lika mycket.

  Skanskas rörelseresultat rörelseresultat landade på 2 383 miljoner kronor i det fjärde kvartalet. Det var sämre än de 2 644 miljoner som väntades enligt Infront Datas snittestimat.

  Dessutom flaggar bolagets vd Anders Danielsson för tuffare tider framöver.

  –Vi går nu in i 2019, ett år där de politiska och makroekonomiska osäkerheterna ser ut att öka ytterligare. Marknaderna i många av våra geografier och segment börjar nu plana ut och det är svårt att säga hur länge nuvarande, relativt goda, förutsättningar kommer råda, skriver han i rapporten.

  Utdelningen sänks till 6 kronor från 8,25 kronor. Här väntades 8,35 kronor.

  –För att kunna fortsätta investera i Projektutveckling och samtidigt bibehålla vår finansiella styrka föreslår styrelsen en utdelning om 6,00 kronor, skriver Danielsson.

  Peabs rörelseresultat blev 863 miljoner kronor i det fjärde kvartalet och hamnade därmed över snittestimatet på 832 miljoner kronor. Utdelningen höjs till 4,20 kronor från 4 kronor. Väntat var 4,23 kronor.

  –Efter en stark avslutning kan vi summera 2018 som ett stabilt år med en positiv utveckling för våra verksamheter. Såväl omsättning som resultat och marginal ökade och vi går in i 2019 med en hög och väl diversifierad orderstock. Mot denna bakgrund föreslår styrelsen att utdelningen höjs till 4,20 kr per aktie, kommenterar Peabs vd Jesper Göransson bokslutet.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived