+
Kryddgården i Rosengård, Malmö.
 • Så vill de öppna Malmö

  PUBLICERAD 2019-02-27 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-02-28 08:43

  Textstorlek

  Dela med andra

  Många är de idéer och initiativ som tagits för att sänka trösklarna in på bostadsmarknaden – även om ingen mirakellösning hittats ännu. Senast i raden är Malmö-baserade fastighetsbolaget Trianon som vill skapa sociala obligationer för att nå förändring i Rosengård.

  Ett recept för att slå flera flugor i en smäll har de senaste åren varit att bygga den blandade staden – där olika typer av upplåtelseformer, verksamheter, handel och service blandas på samma plats för att nå en levande och jämlik stad.

  På södra sidan av Rosengård finns idag bara hyreslägenheter, precis som i många andra miljonprogramsområden runt om i Sverige. Här vill man tillföra bostadsrätter för att få till just blandade upplåtelseformer. Förhoppningen är att det i sin tur ska stärka stadsutvecklingen, stabiliteten och tryggheten i områden.

  Bostadsbristen i Malmö är stor, och enligt Anna Heide, affärsutvecklingschef på Trianon, finns det en stor grupp Malmöbor som har svårt att efterfråga ett ägt boende på grund kontantinsatsen på 15 procent som krävs för att banken ska bevilja ett lån.

  – För ett år sedan byggde vi fem hus med 154 lägenheter i Lindängen. 64 av dessa var planerade som bostadsrätter. En trea på 70 kvadratmeter skulle då kosta 1,3 miljoner kronor, men försäljningen misslyckades då den tilltänkta målgruppen inte hade tillräckligt med sparkapital – det vill säga 200 000 kronor. Hushållet skulle då i genomsnitt få en lägre månadskostnad jämfört med en exakt likvärdig hyresrätt i samma hus, berättar Anna Heide.

  Medel från Vinnova
  Detta är bakgrunden till att man sökt och fått beviljat medel från Vinnova för att undersöka förutsättningarna för så kallade sociala obligationer, och en modell med högre finansieringsgrad – det vill säga även de 10 – 15 procent som saknas i många hushåll i dag. Tanken är att investerare går in med pengar med målet att lösa sociala problem.

  Syftet är att få till en ny finansieringsmodell som möjliggör för fler att köpa en bostadsrätt. Man vill också kartlägga hur blandade upplåtelseformer bidrar till socioekonomisk integration, och utvärdera sätt att minska kostnaden för nyproduktion.

  – Vår ambition är att detta ska bli verklighet, men det beror naturligtvis på en rad omständigheter. Vi kommer i alla fall ta fram förutsättningarna för att kunna bilda en social obligation eftersom vi ser ett stort behov.

  En förutsättning för att projektet ska bli verklighet är ett godkännande från Finansinspektionen, som är just de som bestämmer om kravet på 15-procentig kontantinsats.

  När Trianons förslag presenterades i januari fick det kritik av bland annat Danske Bank Sveriges chefsekonom Michael Grahn, som menar att det är ett sätt att runda kraven från Finansinspektionen. “Lånetaket infördes ju för att dämpa skuldsättningen en gång i tiden, och det här gör att det kringgås” – sa han till Helsingborgs Dagblad.

  Även Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, är skeptisk. Han har svårt att se att investerare skulle nappa på idén. “Jag har svårt att se att någon utomstående skulle vilja gå in med pengar och vilja ta på sig risken” säger han till tidningen.

  Anna Heide säger att hur upplägget kring riskminimering ser ut är en fråga som man kommer att hantera med samlad kompetens i partnergruppen, där såväl näringsliv, kommun och akademi finns representerade.

  Har ni några andra planer på nya sätt att försöka sänka trösklarna in på bostadsmarknaden?
  – Vi har stora planer för nya affärsmodeller för delningsekonomi och cirkulär ekonomi i ett annat område i Malmö, Sege Park, där vi tänker bygga nya hyresrätter. Till exempel hjälper det hushållen att få en bättre totalekonomi om man kan vara med i en bilpool istället för att äga sin egen bil. Vi kommer också att göra fler yteffektiva små lägenheter som kostar mindre per månad.

  Projektet med sociala obligationer ska pågå till augusti 2021.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • De ensammas minister

  Samhälle Ensamhet är en fråga som fler och fler tar på allvar, än har vi dock ingen minister i ämnet. Fastighetsnytt ställde några frågor till Tracey Crouch, den tidigare ministern för ensamhet i Storbritannien, om hur hon ser på rollen.

 • Prime Livings nyemissionsplaner går i stöpet

  Börs Prime Livings förslag om att ändra bolagsordningen och bemyndiga styrelsen att emittera aktier röstades ner på årsstämman. Den hårt prövade bostadsbyggaren har tidigare aviserat planer på att emittera aktier för upp till 400 miljoner kronor.

 • Acrinova planerar köp i Trelleborg

  Transaktioner Acrinova planerar köp av tre kommersiella fastigheter i Trelleborgs kommun. De berörda fastigheterna är Trävaren 3, Lavetten 38 samt Trävaran 12. 

 • ANNONS
  • Utvecklar bostäder i Huskvarna

   Bostäder APP Properties vinner en markanvisningstävling för bostadsområdet Fagerslätt i Huskvarna. Det vinnande förslaget, Fagerslätts Glänta, består av runt 50 nya lägenheter, fördelat på fyra olika hus. 

  • Catena hyr ut i Växjö

   Uthyrning Catena hyr ut till Alvestaglass AB i Växjö. Uthyrningen avser totalt 6700 kvadratmeter i fastigheten Postiljonen 1.

 • 150 nya bostäder på Frösön

  Bostäder - norr Nischer Propertier har tilldelats en markanvisning för fastigheten Tanken 1 på Frösön i Östersunds kommun. Detta möjliggör byggnationen av cirka 150 nya hyresrätter. 

 • ANNONS
 • NP3 gör offensiv nyemission

  Börs NP3 tar in 102 miljoner kronor i en riktad nyemission av preferensaktier för att kunna snabba på sin tillväxt.

 • Åsa Henninge till Akademiska Hus

  Rekrytering Åsa Henninge blir ny marknadsområdesdirektör på Akademiska hus. Hon kommer närmast från rollen som vd på Wästbygg Projektutveckling.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived