+
Norra Tornen i Hagastaden.
 • Oscar Properties obligationsinnehavare lever farligt

  PUBLICERAD 2019-02-19 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2019-02-20 16:33

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det finns många frågetecken kring Oscar Properties finansiella situation och obligationsinnehavarna måste därför kalkylera med möjligheten att bolaget inte klarar av att betala tillbaka hela lånebeloppet. Den bedömningen gör en kreditanalytiker på Swedbank.

  Obligationen på 450 miljoner kronor förfaller i september. Oscar Properties kassa uppgick dock bara till 100 miljoner kronor i slutet av 2018 efter att amorteringar på lån bidragit till att kassan minskade under det fjärde kvartalet. Samtidigt kommer det innevarande kvartalet hjälpas upp av slutbetalningar från kunder men det är oklart hur länge pengarna räcker.

  – Kassaflöde från den löpande verksamheten i Q1 2019 borde vara tillräckligt för att täcka skulderna inför obligationsförfallet, men enligt våra beräkningar är det rimligt att ifrågasätta om det är tillräckligt för att finansiera hela obligationen, skriver Michael Johansson, kreditanalytiker på Swedbank, i en kommentar till bokslutet.

  Den stora osäkerheten gör att banken sänker sin rekommendation på obligationen till ’marketweight’ från ’overweight’. Priset på obligationen, som inte handlas särskilt mycket, låg i slutet av förra veckan kring 80-83 procent av det nominella beloppet. Rapporten har fått ett styvmoderligt mottagande av kreditmarknaden, vilket pressat ner priset ytterligare. Det finns dock olika prisangivelser och den låga likviditeten gör att det är svårt att veta exakt var det ligger i praktiken.

  – Givet rapporten finns det så pass många frågetecken kring om bolaget kommer klara det här. Det finns fog för att den handlas så långt under, säger Michael Johansson till Fastighetsnytt.

  I det fjärde kvartalet kom det in cirka 500 miljoner kronor i slutbetalningar från kunder, vilket var ett par hundra miljoner kronor mindre än Johanssons förväntningar. Enligt bolaget kommer dock en del av likviden för projekt färdigställda i det fjärde kvartalet in först i innevarande kvartal, då även projekten Innovationen och Båtturen 1 avslutas.

  Om bolaget inte får in tillräckligt med pengar så kommer man bli tvungen att söka annan finansiering. Det skulle kunna röra sig om en nyemission, även om en sådan skulle leda till väldigt stor utspädning. Börsvärdet på stamaktierna uppgår numera bara till 360 miljoner kronor efter de senaste årens kursras.

  Ett alternativ enligt Johansson är att sälja projektet Gasklockan då byggrätterna troligtvis har ett betydande övervärde, vilket skulle kunna stärka likviditetspositionen. Det skulle dock vara en långt ifrån optimal lösning för bolaget att sälja av ett av sina viktigaste framtidsprojekt.

  I bokslutet flyttades för övrigt byggstarten för Gasklockan fram tills det tredje kvartalet i år. Enligt den förra kvartalsrapporten skulle byggandet ha börjat under innevarande kvartal.

  Oscar Properties backar 6 procent på tisdagen till 12,62 kronor på tisdagseftermiddagen och har därmed rasat 18 procent på två dagar. På tisdagen har Kepler Cheuvreux sänkt sin rekommendation på aktien till behåll från tidigare köp och halverat riktkursen till 13,50 kronor från tidigare 27 kronor.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived