+
 • Mäklarna tror på oförändrade bopriser

  PUBLICERAD 2019-02-07 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-02-07 15:51

  Textstorlek

  Dela med andra

  Pris, utbud och efterfrågan på bostadsrätter kommer att vara oförändrat under 2019. Mest avgörande för utveckligen kommer kreditrestriktioner och utlåningsvillkor att vara. Åtminstone om man ska tro tillfrågade mäklare i en ny undersökning från Mäklarsamfundet.

  I undersökningen “Mäklarbriefen” får fastighetsmäklare göra en bedömning av hur bostadsmarknaden kommer att bli.

  Mer än varannan mäklare bedömer att stort utbud kommer att påverka marknaden under 2019 i hög utsträckning. Störst påverkan bedöms däremot bostadskonsumenternas möjlighet att finansiera och därmed efterfråga bostäder ha. 82 procent fastighetsmäklarna tror att kreditrestriktioner och bankernas utlåningsvillkor är den faktor som kommer påverka marknaden mest under året.

  – Majoriteten av mäklarna bedömer att det inte blir några dramatiska förändringar i pris, utbud och efterfrågan under året. Mycket har sagts om hur ett större utbud påverkar bostadsmarknaden, men vår undersökning visar att den yrkesgrupp som mer än någon annan har örat mot rälsen ser konsumenternas finansieringsmöjligheter och möjlighet att efterfråga bostäder som mer avgörande, säger Björn Wellhagen, vd på Mäklarsamfundet.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived