+
Bild: iStock.
 • Hushållen tror på stigande priser

  PUBLICERAD 2019-02-08 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-02-08 13:16

  Textstorlek

  Dela med andra

  En tredjedel av tillfrågade hushåll tror att bopriserna kommer att stiga med 5 procent på ett års sikt, och med 10 procent på tre års sikt. Detta enligt en undersökning från Sifo/SBAB.

  33 procent av hushållen bedömer att bostadspriserna kommer att stå stilla under det kommande året. 32 procent av hushållen tror att priserna kommer att stiga med upp till 5 procent. 9 procent tror att priserna kommer att öka med mer än 5 procent. 15 procent av hushållen tror på fallande bostadspriser på 1 års sikt.

  – Vi ser i vår undersökning, som riktar sig till hushåll som redan äger ett boende, att hushållen verkar mer positiva kring prisutvecklingen jämfört med de senaste resultaten i exempelvis Erik Olssons och SEB:s boprisindikatorer, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

  På tre års sikt tror 23 procent av hushållen att bostadspriserna kommer att stå stilla. 42 procent av hushållen tror att priserna kommer att stiga med upp till 10 procent medan 5 procent tror att priserna kommer att öka med mer än 10 procent. 10 procent av hushållen tror på att bostadspriserna kommer att falla på tre års sikt.

  – Det är uppenbart att majoriteten av de svarande hushållen inte verkar oroa sig för vilken effekt stigande bostadsräntor kan komma att ha för bostadspriserna, vilket kanske är lite förvånande. Men samtidigt visade en undersökning SBAB gjorde i december förra året att majoriteten av hushållen anser sig ha relativt goda marginaler för räntehöjningar, säger Robert Boije.

  Av de hushåll som svarat att de tror att bostadspriserna kommer att falla anges höjda räntor som det huvudsakliga skälet. Men en mycket stor andel av dessa hushåll tror också att bostadspriserna kommer att falla på grund av nya myndighetskrav på bankernas kreditgivning samt på grund av ändrade skatteregler.

  Redaktionen

  1 kommentarer

  1. JP 2019-02-12

   Lite fejknews analys:
   “33 procent av hushållen bedömer att bostadspriserna kommer att stå stilla under det kommande året. 32 procent av hushållen tror att priserna kommer att stiga med upp till 5 procent. 9 procent tror att priserna kommer att öka med mer än 5 procent. 15 procent av hushållen tror på fallande bostadspriser på 1 års sikt.”

   Dvs. 33 +15 = 48 % tror på att priserna kommer stå till eller värre.
   32 + 9 = 41 % tror på stigande priser.
   48 > 41 men :
   Titel för artikeln: Hushållen tror på stigande priser.

   Fejknews?

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Hönan, ägget och vi andra

  Krönikor Den senaste artikeln jag läste handlade om befolkningsutvecklingen i Stockholm. Till synes obeskrivligt tråkigt, men besöket provocerades fram av Regionplanekontorets senaste statistik som visar ett trendbrott – att befolkningen i Stockholms län för första gången på länge minskade under 2018. Mild panik utbröt hemma hos undertecknad då dennes analyser i det dagliga arbetet ofta grundar sig i just befolkningsökningen, skriver Bojan Ticic.

 • Christer Larsson lämnar – ersättare klar

  Rekrytering, Syd Christer Larsson lämnar jobbet som stadsbyggnadsdirektör i Malmö i sommar. Marcus Horning, som idag har motsvarande roll i grannkommunen Lund, föreslås bli hans efterträdare. 

 • Convendum växer i Stockholm

  Uthyrning Convendum har tecknat två nya hyresavtal om totalt 11 200 kvadratmeter i Stockholm. Bolaget utökar sin etablering i Umami Park, i Sundbyberg och hyr ytterligare 6200 kvadratmeter. Dessutom etablerar bolaget en ny enhet om 5000 kvadratmeter på Kungsholmen.

 • ANNONS
 • Kronan rasar efter Riksbanksbesked

  Börs, Ekonomi Kronan försvagas kraftigt på torsdagen efter att Riksbanken lämnat räntan oförändrad och meddelat att man skjuter kommande räntehöjningar på framtiden. Risken är stor att kronan fortsätter tappa mark framöver.

 • ANNONS
 • Riksbanken skjuter upp höjning

  Börs, Ekonomi Riksbanken lämnar räntan oförändrad på torsdagen och skjuter upp tidpunkten för nästa höjning till i slutet av året eller i början av nästa år. Därefter väntas ökningstakten bli lägre än vad som angetts tidigare.

 • Rekord för Platzer

  Börs Platzers förvaltningsresultat ökade 20 procent i det första kvartalet till den högsta nivån någonsin för ett enskilt kvartal. Förbättringen var främst ett resultat av ökade hyresintäkter.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived