+
Sarah Bragée.
 • Det händer saker när man får ta en paus

  PUBLICERAD 2019-02-21 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-02-25 08:55

  Krönikan är sedan tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 1, 2019. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  I februari förra året upptäcktes en tumör i min hjärna. Och nu är jag snart färdigbehandlad. Fix och trix, operationer, efterbehandling, strålning och sen cytostatika. Jaha – och snart är det helt klart. Men under tiden, så händer så otroligt mycket omkring en. Dels på nära håll; Anton har lärt sig använda näs-spray och min mamma tränar numer med mig på Puls & Träning. Men också därute, bland alla er andra. Och plötsligt ser jag allt som ett pussel där alla bitar behövs och faktiskt kämpar för samma sak. Alla vill åt samma håll, oavsett var de jobbat någonstans. Inte så stort för andra – men väldigt stort för mig!

  Nu pågår allt från konferenser om digitala värden, till samskapande arbete för våra gemensamma FN-mål och även mer konkreta och praktiska händelser för att hantera vatten vid översvämningar, dels i Sverige men också internationellt. Det pågår överallt, hela tiden. Också för att många faktiskt byter jobb, och till och med trots det. Människor byter arbetsgivare, men brinner vidare inom sina fält och expertiser. Överallt händer detta, och det känns så skönt, att inget stannar bara för att jag stannat en kort stund.

  För att lyfta ett par goda exempel på hur vi kan jobba, så finns Bangkok som just nu sjunker med 1-2 centimeter per år. Landskapsarkitekterna på Kotchakorn Voraakhom har nu skapat en park som kommer hjälpa Bangkok att stå emot översvämningar. En park med enorma dammar undertill, där överflödigt vatten kan samlas och sen användas som bevattning när vädret blir stekhett. Dessutom planeras det in lekparker, en amfiteater, ett museum och självklart mycket grönska.

  I Milano planeras det att ”bygga” med träd, på höghus, längs med vägar, som takterrasser med odlingar och så vidare. Allt för att få ner temperaturen 2 grader. Koldioxiden kommer sugas upp av träden, från både bilar, transporter och fabriker.

  I Sverige finns Botkyrka där man jobbar med kvinnor som är långtidsarbetslösa, och Sunne som fick pris för sin digitalisering av landsbygden. Och så klart alla projekt som pågår inne i städernas kärnor, med påbyggnader på tak, överdäckning av Centralen i Stockholm, och hur man kan simma i kanalen i Göteborg. Det går, om man pumpar in vatten utifrån och sen skiktar det, kan jag berätta!

  Min egen resa pågår alltid. Både inom mig själv, men även utanför där jag ser alla stads- och samhällsbyggare som ett enda folk nu. Så finns motvikter i exempelvis Bolsonaro i Brasilien, eller kanske Trump. De som äger världen, men inte kan stoppa den. För man vill ju jobba på. Med sina samhällen, sina frågor och bekymmer. Ingen viktigare än någon annan. Så skönt ändå, att inse detta, det stora sammanhanget – där alla får höras och synas och skapa nyheter, i vilken form man nu väljer att göra det.

  Sarah Bragée
  Affärsstrateg stadsutveckling, Tyréns

  10 kommentarer

  1. Veronique Larsson 2019-02-27

   Så fint att åter få läsa dina kloka tankar!

   Reply

  2. Susanne Klint 2019-02-25

   Tack för att du delar med dig av ditt alltid lika kloka iaktagande.

   Reply

  3. Stefan Skärhult 2019-02-22

   Härligt att se dig Sarah! Du har råkoll som vanligt. Bäst!

   Reply

  4. Caroline Thunström 2019-02-22

   Världens bästa Sarah!

   Reply

  5. Maria Olson 2019-02-22

   Tack Sara för finstämt inzoomning på det som är viktigt – BÅDE, och alldeles samtidigt – i det lilla och det stora sammanhanget!

   Reply

  6. Henrik jönsson 2019-02-22

   Hej Sara. Så härligt och bra läsning.

   Reply

  7. Karin Witalis 2019-02-22

   Tack för en mycket klok och läsvärd krönika och så skönt att höra att du är tillbaka! Jag håller med om att det är underbart med alla handlingskraftiga människor runt om i samhället som söker lösningar istället för att bara se problem. Önskar dig en fin vår!

   Reply

  8. Anna Bellman 2019-02-22

   Tack för att du delar och angeläget för oss alla att inse att allt händer runt omkring, men att det kanske är så att det viktigaste händer inom oss. Kram till dig

   Reply

  9. Emelie Grind 2019-02-22

   Tack för en fin krönika och kram till dig Sara!

   Reply

  10. Anna Molén 2019-02-22

   Och som stads-samhällsbyggnadsvärlden saknat dig och behöver dig! Tack och lov att du är tillbaka!

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived