+
Prototyp av en äldre version av Ecat, Ecat HT Bild: Leonardo Corporation
 • Andrea Rossis Ecat ska nu finnas på marknaden

  PUBLICERAD 2019-02-01 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2019-02-01 17:23

  Textstorlek

  Dela med andra

  Leonardo Corporation uppger att man lanserat en kommersiell version av den italienska uppfinnaren Andrea Rossis kontroversiella uppfinning Ecat och siktar nu på att börja sälja miljövänlig energi minst 20 procent under rådande marknadspris.

  – Det viktigaste budskapet vi kommer leverera idag är Ecat SK nu är tillgänglig för industriella applikationer, sade en talesperson bolaget under en säljpresentation som sändes live på internet på torsdagen.

  Under den tre timmar långa presentationen framkommer det att Sverige är ett av de länder där det redan nu går att beställa en Ecat SK. Leveranstiden anges till några veckor.

  Leonardo Corporation kommer inte sälja själva apparaten, som alstrar energi genom en okänd kärnreaktion, utan kunden betalar bara för den energi som används.

  Enligt Leonardo Corporation har en Ecat en energidensitet som är 100 000 gånger större än för olja. Den producerar inga växthusgaser och avger ingen farlig strålning. Det finns heller ingen risk att världens bränslereserver tar slut då den drivs av väte och nickel, som är mycket vanligt förekommande i naturen.

  Under torsdagens presentation filmades insidan på apparaten där det finns mycket het plasma, vilket är det fjärde tillståndet för material efter fast-, flytande- och gasform. Plasman utstrålar så mycket ljus att det inte går att titta på den utan svetsglasögon.

  Enligt Andrea Rossi levererar Ecat SK 22 kW energi, vilket nästan 60 gånger mer än vad som stoppas in. I stort sett all energi som förbrukas går dock till en kontrollpanel. Själva reaktorn uppges klara sig på försumbara mängder energi när den väl nått ”self sustaining mode”.

  Rossi gjorde en officiell demonstration av en tidig version av sin Ecat redan i januari 2011. Sedan dess har det spekulerat i om det rör sig om en bluff eller om det kan ligga något bakom hans påståenden.

  Kritiker framhåller bland annat Rossis brokiga historia, som inkluderar en fängelsevistelse, och att det borde produceras farlig strålning om det rör sig om en kärnreaktion. Rent allmänt låter uppfinningen lite för bra för att vara sann.

  Professor Alexander Parkhomov vid Moskvauniversitetet hävdar dock att han lyckats skapa överskottsenergi genom att försöka replikera processen i Rossis Ecat.

  Ecat står för energikatalysator och initialerna SK kommer från den framlidne svenska fysikprofessorn Sven Kullander. Rossi har haft ganska mycket kontakt med svenskar under åren efter att flitig rapportering om uppfinningen i tidningen Ny Teknik bidragit till att skapa intresse på hemmaplan.

  Intresset för olika typer av kärnreaktioner vid relativt låga temperaturer (LENR, Low Energy Nuclear Reactions) har ökat på senare år. Den amerikanska rymdstyrelsen NASA har gett sig in på området och även i länder såsom Ryssland och Japan bedrivs forskning.

  Rent generellt har dock det här forskingsområdet, som tidigare benämndes kall fusion, haft ett mycket dåligt rykte. Detta efter ett ökänt experiment som utfördes för 30 år sedan av elektrokemisten Martin Fleischmann och Stanly Pons, som andra forskare hade svårt att upprepa. Det ledde till att de anklagades för bedrägeri och universitet och akademiker har sett till att hålla sig borta från ämnet sedan dess.

  Oskar von Bahr

  4 kommentarer

  1. David Möllersten 2019-04-01

   “Leonardo Corporation kommer inte sälja själva apparaten, som alstrar energi genom en okänd kärnreaktion, utan kunden betalar bara för den energi som används.”. Det var väl smidigt. Med detta upplägg kan man ju få till en scam där man försöker få investerare och använder deras pengar för att fylla upp de resterande 20% som utlovas. 20% rabatt var väl lite snålt om man får ut 60 ggr mer energi än vad som stoppas in ;-) Dessutom vad hindrar att seriekoppla och få ut godtycklig energimultiplikation?

   Reply

  2. lenr 2019-03-26

   Flera 1MW projekt är under förhandling i Sverige.
   Föreslår tålamod ytterligare några månader…

   Följ utvecklingen under tiden på lenr-energy.info och e-catworld.com

   Reply

  3. Jonas 2019-03-18

   Man kan tyvärr inte argumentera med religion oavsett om det är Musk, Mohammed, eller Rossi som dyrkas.

   Men att mina skattepengar genom energimyndigheter och svenska universitet skall användas till denna rappakalja är ingentin annat än skandal.

   Reply

  4. harry Persson 2019-02-08

   Jag har följt uppfinnintengens framgångar med stort intresse,Jag gratulerar Andrea Rossi till hans bedrifter, som inte varit lätta.
   Jag är fastighetsägare samt delägare i en stor bergrumsanläggning och försöker finna. partner att della investeringar med.
   Civilingenjör, väg och vattenbyggare, stadsplanerare.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Spår affärer för 150 miljarder 2019

  Fastighetsmarknad Trots att många spår lågkonjunktur och nedgångar har transaktionsmarknaden för fastigheter börjat starkt under 2019. Även om antalet avslut varit något färre än tidigare, har flera av dem varit stora. Mikael Söderlundh från Pangea och Newsecs Alexandra Lövgren spår ett starkt transaktionsår även 2019, bland annat genom ett antal större strukturaffärer. 

 • Säljer till staten för halv miljard

  Transaktioner Ratos säljer sin fastighet Stockholm Lejonet 4 i regeringskvarteren till staten. Man har sedan ett tag bedrivit förhandlingar med Statens Fastighetsverk och har nu nått en överenskommelse.

 • Negativ nettouthyrning för Castellum

  Börs Castellums förvaltningsresultat steg 9 procent i det första kvartalet med stöd av stigande hyresintäkter men nettouthyrningen var negativ till följd av svagare hyresmarknad.

 • ANNONS
  • Tre nya hyresgäster i Gamlestads Brygga

   Uthyrning väst Peab har tecknat tre hyresavtal i projektet Gamlestads Brygga i Göteborg. Hyresgästerna är godisbutiken 4-gott, Fastighetsbyrån och Pressbyrån. Colliers International har agerat rådgivare vid samtliga uthyrningar. 

  • Citycon rekryterar tre

   Rekrytering Citycon utökar inom uthyrning och rekryterar Tobias Rönnberg, Elias Söderström och Jonatan Westerblom. Samtliga kommer att arbeta med uthyrning av de kommersiella lokalerna i bolagets nio svenska köpcentrum. 

 • Tobias Bjurling ny CFO på Svevia

  Rekrytering Tobias Bjurling har utsetts till ny ekonomi-och finanschef på Svevia. Han efterträder Åsa Neving, som gått över till rollen som CFO på Bravida.

 • ANNONS
 • Diös förvaltningsresultat steg i kv1

  Börs Diös förvaltningsresultat ökade med 13 procent i det första kvartalet stärkt av ökade hyresintäkter och lägre kostnader. Delårsrapporten visar även att det Norrlandsfokuserade bolaget ökar investeringarna.

 • Ivana Stankovic till Svenska Hus

  Rekrytering, Syd Svenska Hus rekryterar Ivana Stankovic som regionchef i Skåne. Hon kommer närmast från Vasakronan, där hon varit affärsområdeschef i Malmö och Lund. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived