+
Illustration: Petter Furå.
 • “Alla detaljplaner ska finnas digitalt”

  PUBLICERAD 2019-02-04 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-02-04 13:57

  Textstorlek

  Dela med andra

  Samtliga detaljplaner i Sverige ska finnas tillgängliga digitalt. Syftet är att snabba på och göra byggande enklare. Det föreslår Lantmäteriet i en rapport till regeringen.

  Myndigheten har konstaterat att det behöver bli lättare att utbyta information planbestämmelser digitalt. Dagens detaljplaner finns ofta på papper eller bara delvis i digital form. De finns dessutom inte samlade nationellt och följer inte heller en gemensam standard.

  – Digitala detaljplaner är grunden för ett smartare samhällsbyggande och kortare planprocesser, säger Malgorzata Drewniak, jurist på Lantmäteriet och författare till rapporten.

  Förslaget ingår i en delrapport till regeringen, och innebär att alla detaljplaner ska göras tillgängliga på en nationell plattform där informationen ständigt är uppdaterad, och tillgänglig.

  – Företag kan planera och bygga mer kostnadseffektivt, myndigheternas handläggningstider blir kortare och risken för fel minskar betydligt. Det blir även enklare för privatpersoner att söka information ur en detaljplan för ett visst område, säger Malgorzata Drewniak.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived