+
Mattias Roos är vd på SSM. Foto: SSM
 • SSM lägger ner projekt i Järfälla

  PUBLICERAD 2019-01-25 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-01-25 15:47

  Textstorlek

  Dela med andra

  SSM avslutar projektet Clustret som från början hade planer på 370 bostäder i Järfälla utanför Stockholm. Anledningen är förändrade planer från kommunens sida.

  Det var i juli 2017 som SSM förvärvade fastigheten av Upland Securities AB. Då omfattade projektförslaget 370 byggrätter med upplåtelseformen bostadsrätt. Affären var bland annat villkorad av att Järfälla kommun antagit en ny detaljplan för fastigheten innan 31 december 2018.

  Total köpeskilling beräknades till 182 miljoner kronor, att erläggas i samband med lagakraftvunnen detaljplan. Vid förvärvet betalade SSM en handpenning om 30 miljoner kronor varav 20 miljoner var villkorad av detaljplanens godkännande och 10,0 miljoner var ovillkorad.

  Nu har Järfälla kommun beslutat att avsluta detaljplanearbetet för fastigheten, för att istället integrera utvecklingen av fastigheten i ett kommande planprogram omfattande Jakobsbergs centrum och det nya kommunhuset.

  Efter kommunens ändrade strategi har parterna förhandlat om en fortsättning på projektet i en annan form, nu senast som 200 hyresrätter. Det har man inte lyckats komma överens om, varför Upland Securities valt att frånträda avtalet med SSM.

  Till följd av detta kommer 20 miljoner kronor i erlagd handpenning att återbetalas till SSM under januari 2019.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • “Låna av varandra är något som måste hända”

  Business Arena Göteborg, Ekonomi Det finns många osäkerhetsfaktorer att hålla öga på under 2019, handel, geopolitik, EU:s framtid, nya teknologier och nya affärsmodeller som växer fram. Tim Moonen, Managing Director, The Business of Cities, gästade Business Arena Göteborg för att tala om de nordiska städernas plats i det nya landskapet.

 • Tobinentreprenör går i konkurs

  Börs Q-Gruppen Bygg AB, som är totalentreprenör till två av Tobin Properties bostadsprojekt, har försatts i konkurs.

 • Åsa Henninge till Akademiska Hus

  Rekrytering Wästbyggs vd Åsa Henninge lämnar bolaget och blir ny marknadsområdesdirektör på Akademiska hus. Åsa tillträder sin nya tjänst den 15 augusti. 

 • ANNONS
 • SSM vinner mot par i Tingsrätten

  Börs Stockholms Tingsrätt har på tisdagen dömt till SSM:s fördel i en tvist mellan bolagets bostadsrättsförening West Side Solna och ett par som tecknat ett förhandsavtal om bostadsköp.

 • ANNONS
 • Engagemanget som lyfter staden

  Business Arena Göteborg, Samhälle Även i landet lagom sker inte saker av sig självt och de epitet som kopplats till Sverige har hamnat under lupp. Men det går att vända en negativ trend. Hamid Zafar gästade Business Arena Göteborg för att berätta om sitt engagemang och arbete med Sjumilaskolan i Göteborg.

 • SBB miljardköper av Hemsö

  Transaktioner Samhällsbyggnadsbolaget förvärvar totalt 14 fastigheter av Hemsö för runt 1,2 miljarder kronor. Fastigheterna är belägna i Stockholm och Västra Götaland. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived