+
 • Savills: starkt transaktionsår även 2019

  PUBLICERAD 2019-01-11 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2019-01-11 15:11

  Textstorlek

  Dela med andra

  Den svenska fastighetsmarknaden visar mycket få tecken på avkylning, trots flera frågetecken kring utvecklingen för den svenska ekonomin. Det visar en analys från Savills.

  När 2018 nu är över sammanfattas transakationsvolymen till den fjärde högsta noteringen någonsin, då fastigheter till ett värde om 159 miljarder kronor omsattes.

  – Jämfört med föregående år så ökade transaktionsvolymen med cirka fem miljarder, eller tre procent, vilket tyder på att intresset för fastighetsinvesteringar är fortsatt mycket starkt trots en räntehöjning från Riksbanken och de ränteavdragsbegränsningar som införts, säger Peter Wiman, analyschef på Savills.

  Transaktionsvolymerna har varit höga i samtliga geografiska marknader och de flesta segment, enligt Savills. Bostäder var återigen ett eftertraktat segment och står för cirka en tredjedel av transaktionsvolymen.

  Utländska investerare förvärvade under året fastigheter till ett värde om närmare 43 miljarder kronor, vilket motsvarar 27 procent av den totala volymen och därmed är den högsta noteringen sedan åren innan 2008-års finanskris. För andra året i rad är därmed de utländska aktörerna nettoköpare och under året nettominskade de svenska ägarna med närmare 29 miljarder kronor.

  – Norden är fortsatt en prioriterad marknad för många utländska aktörer. Numera är intresset inte bara fokuserat till de traditionella kommersiella segmenten utan intresset finns för alla typer av objekt. Ägarförändringarna i de noterade bostadsbolagen D.Carnegie och Victoria Park är exempel på detta och även ett ökat intresse för samhällsfastigheter, säger Niklas Zuckerman, transaktionschef på Savills.

  Överlag ser man positiva förväntningar kring 2019, och Savills bedömer att även det här året blir ett bra transaktionsår. Man tror bland annat att volymerna kommer att stärkas av försäljningar från kommuner och landsting, när valåret är över.

  – Trots att avkastningskraven är på historiskt låga nivåer bedöms fastigheter fortsatt vara ett intressant placeringsalternativ. Det låga ränteläget och en god tillgång på eget och lånat kapital ger förutsättningar för en fortsatt attraktiv riskjusterad avkastning på fastigheter, säger Peter Wiman.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived